3691578 ErWas’ns ‘n LandVanMelk & Honing: Gamli’el

RIEP NAKDIMON BIJ ZICH, TOEN ZE DE RAADSZAAL VERLIETEN. Hij nam hem terzijde en vroeg met een fluisterstem:
‘Wat denk jij hiervan?’ Grijnzend antwoordde Nakdimon: ‘De rabbi van Natseret heeft enkele machtige vijanden... hoewel ik niet goed begrijp waaròm. ‘n Half jaar geleden zou Kaifoe er genoegen mee hebben genomen deze man in diskrediet te brengen? Door die kwestie met ‘t muntstuk loopt Yesjoea het risico gearresteerd en door de Romeinen te worden bestraft want ‘t beroep van bergveldprediker is tegenwoordig niet meer zònder risico?!’ ‘Daarbij denk je dus ook aan Yochanan de Doper, neem ik aan,’ vroeg Gamli’el. Nakdimon vervolgde: ‘Ik heb de Doper zèlf horen spreken. Zijn preken zijn absoluut niet opruiend? Hij uit felle beschuldigingen aan het adres van de schriftgeleerden & de Farizeeën. Waar ik er één van ben.
Maar ik ben gebleven! Yochanan heeft met geen woord gezegd dat we de wet níet moeten houden: hij veroordeelde toen alleen schijnheiligheid en uiterlijk vertoon!’ ‘Hij en Yesjoe van Natseret zijn neven.’ ‘Een heel geslacht van vuurspuwende profeten?’ zei Nakdimon lachend. Gamli’el stak waarschuwend zijn vinger op. ‘Die familieband verklaart alles. Terwijl dus de Doper mensen doopte in de Yardeen, heeft hij publiekelijk verkondigd dat Yesjoea ‘n rechtvaardig man is. Àls mensen in opstand kómen èn Yehosjoea tot koning kronen, dàn kàn de DÓPER natuurlijk ook op een hoge positie rekenen?! Een officieel aangestelde profeet, wellicht? Zoals Sjmu’el en koning Dawied! Òf ‘n nieuwe hogepriester?’ ‘Hoe weet u dat alles eigenlijk allemaal? Laat ook maar,’ besloot Nakdimon & stak z’n hand òp om z’n oom ‘t zwijgen op te leggen. ‘Net als onze KOHEEN HAGADOL hebt ú óók úw brònnen! DÀT verklaart waarom Kaifoe er zó op gebrand is òm Yesjoe in diskrediet te brengen èn hèm tot zwijgen te brengen?!’ ‘Hij is bang dat Yesjoe ‘n aanhang om zich heen verzamelt, die uiteindelijk snel al met al ópenlijk tégen Róme in òpstand zàl gaan komen! Als zo’n opstand faalt, dàn HÉÉFT Rome ‘n excuus om ons te vernietigen!’ ‘En als ‘t Yesj wèl lukt om de macht in handen te krijgen?’ ‘Dàn zou zijn koningschap nog steeds het einde van ‘t hogepriesterschap van Kaifoe betekenen! Èn mogelijk óók van mensen zoals wij, die de zaken regelen voor ‘t volk.’
‘De Doper heeft ons adderengebroed genoemd,’ viel Nakdimon hem in de rede. ‘Dat heb ik hem zelf horen zeggen. Maar, stel dag Yehosjoea... betrouwbaar ìs?’ ‘DÀT bedóel ik dus... Eerlijk gezegd wàs Kaifoe opgelucht, tóen Herodes Antipas al Yochanan líet arresteren! Dáármee bespaarde hij hem de moeite... en de schande,’ redeneerde Gamli'el!
04 jan 2020 - bewerkt op 07 jan 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende