38130"'t Onze Vader die i/d Hemelen zijt, BLÍJF~~


DÁÁR"
van Jacques
is dan misschien
'n aardig Prévertgedicht, maar
't is slechte theologie! Tenminste in de ogen van de orthodoxen, voor wie G d nooit de "WREKENDE, BESTRAFFENDE G D" v/d burgerlijke moraal geweest is, maar integendeel dé "Schenker van Het LÉVEN" die àl 't geschapene heiligt, alle hartstochten & scheppingsdaden v/d Menschen: "'T DOOR CHRISTOS GESTORTE BLOED
HEEFT DE AARDE HEILIG GEMAAKT"! Dìt ìs zózéér wáár dat de theoretici v/d dood van God totaal en volkomen vàstlopen ÈN men zich er rekenschap van geeft dàt de mèns dóód ìs!? GM: "Ik geloof dat we het op dit punt allemaal ééns zijn met elkaar & ik was verheugd in 't boek van Maurice CLAVEL, 'WÍE IS VERVREEMD?' 'n echo lezen van wat ikzelf geschreven heb in "ZOALS HET VUUR VERMENGD MET REUKSTOFFEN" over de moord op God, die slechts de moord op de mens tot gevolg kan hebben, want er bestaat geen broederschap die niet tevens 'n vaderschap omvat. Gaan we het paradijs nu al -weer opnieuw 'uitvinden'? In iedere eucharistische dienst zongen we vóór 't reciteren v/h CREDO:
'LATEN WE ÈLK ANDER BEMINNEN, OPDAT WE EENSGEZIND VAN HART BEKENNEN TOT ONZE VADER, DE ZOON EN DE HEILIGE GEEST, ÒNDÉÉLBARE DRIE-ÉÉNHEID'! Dé wèrkelijke communie tussen menselijke individuen KÀN slechts plaatshebben in het geheim van die Drievùldigheid, die ÉNE uitwisseling van líefde is tussen 'goddelijke personen'! Dàt ìs dé betekenis v/d formulering van Fedorow:
"ÒNS SOCIAAL PROGRAMMA! DÀT ÌS DE DRIE-ÉÉNHEID!" 't Moraliserend besef v/h 'persoonlijk heil' is daarom vreemd aan de orthodoxe leer. 't Paradijs dat zijn de anderen, & de hèl ìs de éénzaamheid en de scheiding, waarbij de verdoemden met de ruggen tegen elkaar gebonden zijn waardoor ze elkaar zó dus nooit meer kùnnen aankijken; elkaar ontmoeten, ìs in de ander zichzelf herkennen. dit zeggen dat wij, mèt Origenes, moeten geloven aan de apokatastasis, aan de redding van àllen & dé universele wederopstanding? Ik weet 't niet, maar één ding lijkt me wèl zéker: in die nieuwe vormen v/h heilige zijn wij, menschen(menigten) v/h eind v/d 20ste, begin 21ste eeuw, geroepen nieuwe dingen te bedenken ÈN 'n plaats te vinden voor de nieuwe afmetingen van broeder-/zusterschap & gelíjkgezìndheid?!
17 mrt 2020 - bewerkt op 17 mrt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende