38254/84 NaDeStichtingv/dJoodseStaat Op 14 mei '48

HIELD DE OUDE PIONIERSGEEST ALLEEN NOG STAND IN DE 'KIBBOETSIM' & IN ENKELE "RELIGIEUS-TSIONISTISCHE GROEPEN" ? Toen de Westelijke Yardeenoever & de Gaza-strook in '67 veroverd werden, dacht de Israëlische regering nog niet aan kolonisatie in die gebieden; 't overgrote deel ervan wilde zij in ruil voor vrede teruggeven! Arabische staten & Palestijnen weigerden helaas nog echter steeds aan vredesbesprekingen met Israel deel te blijven nemen & dat had tot gevolg dat ook de Israëlische bereidheid tot onderhandelen na verloop van tijd weer omsloeg in 'n gevoel van bitterheid.

Daardoor konden de politieke haviken in Israel de boventoon gaan voeren & kregen de voor-standers van annexatie & kolonisatie steeds meer invloed. Er ontstond zodoende 'n impasse waardoor de besluit-vaardigheid v/d Israelische regering meestal verlamd werd. 'n Kleine politiek-religieuze groep als Goesj Emoniem (& Rak KÀCH of de "Kahanisten"knipoog wist een betrekkelijk grote aanhang te verwerven & buitte de besluiteloosheid v/d regering voortaan úit? 't Gevolg was dat er nu voortaan begonnen werd met 't koloniseren van gebieden die weer voor de veiligheid van Israel van bijzondere betekenis wáren!!!

Na talloze wereldwijde incidenten volgde 6 oktober 1973 {op Yom Kippoer of Grote Verzoendag, dé zgn. heiligste dag v/h Joodse jaar} vielen AeGYPTische en Syrische troepen Israel weer binnen: die aanval kwam onverwacht & bovendien op een moment dat de meeste Israëliërs zich i/d synagogen bevonden.

't Gevolg was dan ook dat de AeGYPTische & Syrische zó vèr konden dóórstoten dat alleen nog maar de haastige aanvoer van Amerikaans materieel 't tij nog zou kunnen keren?! In die dagen van hoogste nood bleek dat Israel niet hoeft te rekenen op hulp van andere landen dan Amerika!?

Voor deze lange overtocht was 't noodzakelijk dat de Amerikaanse transportvliegtuigen 'n tussenlanding maakten.
Maar er was echter niet één land bereid om daarvoor toestemming te geven.

Uiteindelijk stond Portugal toe dat de Amerikaanse toestellen op de Azoren landden (toen die toestemming internationaal bekend werd kwam Portugal echter onder dusdanige politieke druk te staan, dat 't zich genoodzaakt zag te verklaren dat 't zó'n goedkeuring nooit weer zou geven)!

't Uiteindelijk resultaat v/d Yom Kippoeroorlog was dat de Sinaïwoestijn, de Gazastrook, de Westelijke Yardeenoever, de Golanhoogte & Yeroesjalayiem in Israeli-sche handen bleven? 'n Wild stukje wereldgeschiedenis weer van diverse migraties van altijd & overal...

06 apr 2020 - bewerkt op 10 apr 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende