38285/114 Centurio Avi Sjomron was ‘n Oude Man die

DAGEN GESLETEN HAD IN DIENST VAN RÓME. Na 40 jaar in de felle woestijn waren zijn ogen tot ‘n paar smalle streepjes vernauwd. Hij was bijzonder kaal, met ‘n smal randje wit piekhaar en soortgelijke onregelmatige bakkebaarden. Hoewel hij formeel het bevel voerde over de Vierde Cohorte, was hij in de werkelijkheid alleen nog maar bevelhebber van de Burcht ANTONIA. De troepen van de Vierde Cohorte hielden de handelsroutes ten zuiden & oosten vàn Yeroesjalayiem i/d gaten & beschermden karavanen & slavenhandelaar. Hun wijdvereide verantwoordelijkheid strekte zich uit over Jordanië tot in Nabatea & Arabia, en naar het zuidwesten tot aan de grenzen van AeGYPTe. ‘t Voortdurende reizen & trekken werd nu overgelaten aan de jongere, sterkere mànnen. Sjomron bleef ìn Yeroesjalayiem met ’n gereduceerd garnizoen van 100 soldaten. Hoewèl Yeroesjalayiem de hóófdstad èn heiligste Stad was voor de Jóden, was het niet ‘t Hoofdkwartier van de Romeinse Prefect. Om die reden was de handhaving van de Wet i/d eerste plaats dé taak v/d Tempelwacht, Joodse bewakers die onder ‘t Gezag van de Joodse hogepriester Kajafas/Kayfoe stonden. Sjomron strompelde door ‘t Vertrek in ‘t Kampement & gaf Marcus ‘n beker wijn.
‘Dat zullen ze zich niet laten welgevallen,’ zei hij. ‘Het is al bijna Pesach! Pilatus lijkt wel niet goed bij zijn hoofd! Tenzij hij erop uit is om hen úit hun tent te lokken... & in DÀT geval is ‘t ‘n prima beslissing. Òp de Gouverneur!” Hij híef ‘n tot de rand aan toe gevulde beker en dronk hem in één teug léég. Marc híef nog waarschuwend z’n hand op. Vara was er niet, maar tribuun Felix wel. En hoewel Marc nu nog gans geen reden had om aan de loyaliteit v/d jongeman te twijfelen, vond hij die uitspraak van Sjomron gevaarlijk...!
De drie officieren bleven lang òp díe nàcht. Éérst hielden ze toezicht op het plaatsen v/d Vaandels op de buitenmuren v/d burcht Antonia. Toen die taak was volbracht betekende dit nog niet dat hun bezorgdheid wegebde. ‘n Groot déél v/d nacht stonden ze over 'n Plattegrond gebogen van de Stad Yeroesjalayiem...
11 apr 2020 - bewerkt op 16 apr 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende