38386 Terwijl driekwart van alle Joodse gezinnen

IN GALILEA NAAR YERUSJALAYIEM TROK, BLEEF MIRYAM PIEKEREND ALLEEN IN MAGDALA ACHTER. ZE WIST DAT BARAK TIJDENS DE PESACHFEESTDAGEN HAAR BROER & ZUS ZOU ONTMOETEN. De nieuwe roddels die over haar de ronde deden, hadden haar broer & zus niet bereikt, omdat ze te vèr wèg woonden. ´t Was enkele dagen reizen van hun huis in Bethanië o/d zuidoostelijke helling v/d Olijfberg ten oosten van de hoofdstad naar het landgoed van Miryam in het noordoosten a/d westkust van het Galilese Harpmeer tussen Kfar Nachoem en Kinnereth: genoeg tijd om elk schandaal behoorlijk af te zwakken? Maar Barak zou er hevig verontwaardigd en beledigd na zijn ontmoeting met Miryam bij hen arriveren! Zou Barak El´azar vertellen wat er allemaal wel of niet voorgevallen was? En zou de vrouw van Barak ook Marta de pikantste details in het oor fluisteren? Miryam werd misselijk v/d gedachte dat Barak & haar broer háár als ´n soort van afvallige zouden blijven bestempelen! Ze kende Barak goed genoeg om te weten dat híj, koste wat kost, z´n eigen reputatie hoog wilde houden. Dat was altijd al ´n zwak punt van hèm geweest?! Híj vònd het heel belangrijk hóe de mensen over ´m dachten...
Maar die zwakheid vergaf zij hèm graag. Ze híeld van hèm, ook al had hij haar jaren geleden i/d steek gelaten om zijn goede naam te redden!? Miryam hàd géén góede nááḿ meer. Er viel al niets meer aan te doen of van te redden... Waaròm vònd ze het dan toch zó belangrijk hóe haar broer over haar dàcht?!
Waarom verlàngde ze er dan tòch naar òm die pesachfeestdagen bij haar broer en zus door te brengen, als zíj háár als dé schàndvlek v/d familie beschouwden? Ze wìst het níet! Maar ´t wàs gewoon zó! En die feestdagen stònden voor de deur èn Mìryam wàs níet wèlkom! Volgens de traditie hadden de joodse bedienden verlof gekregen om déze dagen bij hun eigen familie door te brengen. De Seideravond is zo dé Víering waarbij dé Maaltijd lìggend gebruikt werd; omdat bedienden gewoonlijk staande aten, was aldus met déze Hóuding uitgedrukt dàt èlke Jóód i/d Ogen v/d Allerhoogste vríj was, ongeàcht ´n sociale status... PESACH wàs hèt Feest v/d Bevrijding úit de Vreemde Slavernij: èlke joodse bediende was vrijgesteld van zijn dienst om dàn sámen mèt z´n éigen Familie te eten èn àls een Vòrst aan z´n éigen Tafel ááń te kunnen liggen?!! I/d boze ogen v/d Stalknecht zàg Miryam dat híj háár niet langer was toegewijd zoals ooit wèl ´t geval geweest wàs.
24 apr 2020 - bewerkt op 27 apr 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende