38594228 ‘t Werd al schemerig, toen Miryam ~~~~~~~

IN GEZELSCHAP VAN HAAR STOMME BEGELEIDER
EINDELIJK DE HERBERG IN HIPPOS VERLIET. Er waren inmiddels vijf dagen verstreken sinds de abortus. Ze had een nachtelijke overtocht over het meer geregeld met Joodse vissers, die hun rustdag gedwòngen aan wal doorgebracht hadden.

Het leek ideaal.
Ze zou in het veilige duister thuis aankomen.
Geen nieuwsgierige buren die zich zouden afvragen wáár Miryam vandaan kwam. De oude Tavita zou gewoon denken dat Miryam in Kfar Nachoem geweest was om ‘n paar dagen bij Yochannah te logeren. Alleen Miryam & Channah wisten hoe de vork wèrkelijk in de steel zat. Volledig gesluierd stapte Miryam de kade op om aan boord van de vissersboot te gaan. Ze was verbaasd te zien dat de bemanning van de boot bestond uit Yochanan, Ya’akov èn een derde man. ‘BENT U ‘T!’ riep Chanan, & stak zijn hand uit om haar aan boord te helpen. ‘Is uw moeder al weer beter?’ ‘t Was ‘n logische vraag, omdat ze geen rouwkleding droeg. “Ja.” Miryam zag de raadselachtige glimlach om de mond van haar begeleider.
Ze keek de man streng aan & betaalde hem....

Grijnzend bleef hij op de kade staan
om naar Miryams leugens te luisteren. ‘Gelukkig maar,’ merkte Ya’akov op. ‘Er heerst griep in deze omgeving. Half Kfar Nachoem heeft het al!’ “Ik ga terug naar Migdal. Naar 'n Vriendin van mij! Naar de Villa van Miryam van Magdala.’
De drie keken elkaar verbaasd aan...

De derde man,
‘n gespierde KÉREL met ontbloot bovenlijf,
keek haar sceptisch aan, wierp ‘n blik op de stomme man aan de kade & keek toen weer naar Miryam. ‘WAT MOET JE BIJ DIE VROUW?’ Hij híef z’n armen op & grijnsde. Vervolgens schreeuwde hij naar de stomme àlsòf hij 'n hond was die weggejaagd moest worden. De man maakte dat hij wegkwam.
De derde Visscher làchte & ging weer aan ‘t werk...
‘DIT IS ONZE MAKKER, SJIM’ON,’ legde Chanan geamuseerd uit. ‘Hij is niet goed wijs & houdt ervan om hulpeloze schepselen BÀNG te maken. Trek je maar niets van hèm aan!’

Sjim’on verdedigde zich.

‘Die man is ‘n demon en afperser.
Hij verhuurt zich als gids om vrouwen naar de...’ Zijn ogen werden nu groot van verbazing.
Hij maakte zijn beschuldigingen tegen de stomme man niet àf. Dat was ook niet nodig. Chanan & Ya’akov keken Miryam onnozel aan. DÀT wàs INDERDÁÁD de kerel die hoeren begeleidde naar de tempel in Gadara. Misschien was de moeder van hun passagier helemaal niet ziek geweest.
Misschien hàd ze helemaal geen moeder.

Miryam werd woedend,
toen die domme boeren haar aanstaarden met onbeschofte nieuwsgierigheid!
Waaròm kéken ze zó?

‘t Gìng hèn níets áán wáár ze geweest was
& wat ze daar had gedaan? Ze stapte over de netten & ‘t scheepstuig naar de boeg van de boot.
De drie vissers bleven zo ver mogelijk uit haar buurt; uit hun gemompel kon Miryam opmaken dat Sjim’on bang was dat zijn vrouw hem zou vermoorden, als ze er ooit achter kwam wíe zijn passagier geweest was tijdens tijdens de overtocht naar Galilea! Wíe dùrfde zich de vriendin te nóemen van deze
Miryam van Magdala? Misschien was ze wèl ‘n concubine van Herodes: ‘t was wel duidelijk dat zij méér was dan ‘n gewone prostituee. Ríjker. Béter geklééd!
Ze gaven elkaar een hand en spraken af niemand te
vertellen dat ze háár méégenomen hadden.
En daarmee was voor hèn
de kous àf...

14 mei 2020 - bewerkt op 16 mei 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende