38646GaVi46 In Ethiopië zijn aanwijzingen gevonden
VAN 3,4 MILJOEN JAAR GELEDEN, DAT JAGERS~VERZAMELAARS
VAN DE SOORT AUSTRALOPITHECUS ZICH TEGOED DEDEN AAN DIEREN
ZO GROOT ALS KOEIEN EN GEITEN. Deze verre voorouders van ons beschikten nog niet
over de anatomische aanpassingen aan hun tanden en kaken òm regelmatig vlees te kunnen eten,
maar zij hebben het rauwe vlees met stenen messen aan stukken gesneden, en de botten stukgeslagen
om bij het merg te komen. ´t Kauwen en verteren van rauw vlees is moeilijk, maar het eten van gegaarde karkassen {en planten} is heel wat smakelijker & hygiënischer, en vormt bovendien ´n efficiënter manier om calorieën binnen te krijgen. Dat komt omdat verhitting de chemische samenstelling van voedsel zodanig verandert dat ´t gemakkelijker te verteren is. Mensen die hun voedsel gáárden, waren gezonder, en hadden een groter kans òm lang genoeg in leven te blijven om hun genen en aangeleerde manieren òm aan hun voedsel te komen door te geven aan hùn nageslacht, zodat op verhitting door vuur gebaseerde maaltijden ´n steeds belangrijker onderdeel v/h dieet van onze voorouders gingen vormen.
De opvallende rookpluimen van brandend kreupelhout & struikgewas zullen dan ook vanaf grote afstanden groepjes aangelokt hebben?! Na verloop van tijd hebben onze voorouders geleerd om vuur te bewaren èn zèlf vuur te máken. Dit was ´n reuzenstap in onze relatie met het vuur, dus het is opmerkelijk dat sommige populaties Australische roofvogels, waaronder zwarte wouwen, óók over ´n vuurverspreidingscultuur beschikken. Deze vogels, die bij de Aboriginals bekendstaan als firehawks, pikken brandende twijgjes op & veroorzaken zo dan ook opzettelijk èlders ´n bosbrand om prooidieren uit het gras te verdrijven. ´t Is niet moeilijk om je vóór te stellen hoe onze slimme voorouders al miljoenen jaren geleden hetzelfde deden, & de brandende kooltjes vervolgens voorzichtig v/h ene kampement naar ´t andere droegen!?
Om deze van elders meegenomen vuurtjes lang tijd brandend te houden & naar alle andere locaties over te brengen, moeten betrouwbare sociale netwerken onmisbaar zijn geweest, dus zo naarmate we steeds afhankelijker werden van het vuur, werden we ook steeds afhankelijker van elkaar!!!
Vuur bood immers ook bescherming?
Hoewel onze vroegste menselijke voorouders om veilig te zijn voor roofdieren in nesten hoog in de bomen hadden overnacht, bood het vuur hen & hun afstammelingen ook zowel bescherming tegen roofdieren als tegen kou,
& dàt stelde hen in staat om de nacht door te brengen op de open savanne!
Met andere woorden:
de vuurcultuur leidde tot aanpassingen i/d habitat van onze soort;
doordat ´t vuur onze wereld veiliger maakte,
veranderde de selectiedruk die onze
omgeving uitoefende op
onze genen
~~~~~~~
Asih, man, 79 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende