38705Gaia64 Onze Cultureel Bepaalde Aanpassing ~~~


IN DE RICHTING
VAN ONDERLINGE SAMENWERKING
IS ZO SUCCESVOL GEBLEKEN DAT we ons er ook voor de zorg voor onze kinderen
op zijn gaan verlaten? De meeste zoogdieren kunnen al heel kort na hun geboorte òpstaan & rennen; mensenkinderen zich nog niet eens op hun buik draaien.... De vertraagde fusie van de verschillende schedelplaten stelt de hersenen in staat om twee volle jaren lang dóór te groeien vóórdat de schedel uithardt, en dat houdt in dat het kindje àl díe tíjd móet kùnnen
vertrouwen op voldoende verscherpende zorg!

De menselijke hersenen maken in de eerste levensjaren ‘n véél spectulairder groei door dan die van de chimpansees, en die groei bestaat voornamelijk uit ‘n explosieve toename van de ‘witte stof’.


Hoewel hersenomvang in absolute termen zeker belangrijk is voor intelligentie, wordt een groot deel van ons cultureel leerproces gerealiseerd doordat er nieuwe verbindingen worden gelegd tussen afzonderlijke hersencellen & niet doordat er nieuwe cellen groeien.

De groei & ontwikkeling van de menselijke hersenen houdt aan tot op z’n minst ‘t dertigste levensjaar.

Dat is de oorzaak van onze buitengewone neuroplasticiteit: het vermogen van onze hersenen om ons hele leven lang, in reactie op nieuwe informatie, veranderende omstandigheden, trauma’s & verwondingen, nieuwe verbindingen aan te leggen tussen onze zenuwcellen of bestaande verbindingen aan te passen.

Zó komt het dat kinderen zelfs nadat ze zijn gespeend & hebben leren lopen, toch nog steeds tijd & aandacht van hun ouders & de gemeenschap nodig hebben om hun kindertijd te overleven & zich te ontwikkelen tot gesocialiseerde volwassenen die over de vaardigheden beschikken òm zich zo een plaats te veroveren binnen ‘de stam’...
08 jun 2020 - bewerkt op 09 jun 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende