38731gc72 Over Het Algemeen Kost Het Planteneters~
VEEL MEER ENERGIE DAN VLEESCHETERS OM DEZELFDE HOEVEELHEID VOEDINGSSTOFFEN EN ENERGIE BÌNNEN TE KRIJGEN?! Koeien moeten urenlang herkauwen om de lange cellulosemoleculen in hun voedsel àf te breken, eerst tussen hun tanden & daarna in hun vier magen, voordat díe als vèt kùnnen worden opgeslagen. Onze hersenen hebben vóedsel nódig dat véél energie & eiwitten bevat, en vleesch & vèt leveren òns díe òp!? Ook hier lost ‘t steeds opnieuw veel energie òm die voedingsmiddelen te bemachtigen (door kadavers te stelen van andere roofdieren òf ook zèlf te gaan jágen), ze met behulp van handen, tanden & werktuigen tot hapklare brokken te verwerken & vervolgens de moleculen ervan af te breken door ze te kauwen, te verteren & te metaboliseren. Toch kost vlees éten minder energie dan grazen. Gegaard voedsel is veel lichter verteerbaar omdat de nodige energie van het Vúúr al véél v/h wèrk v/d máág voor haar rekening néémt?! Gegaard vleesch laat zich al met al nu eenmaal zo ongeveer tien keer zo efficiënt verteren als rauw vleesch èn levert meer calorieën per kilo! Dat komt doordat ‘t lichaam ‘n gróter déél v/h voedsel dat we eten in zich kàn opnemen als het gegaard is, meer dan 40% v/d eiwitten in vlees & meer dan 50% v/d koolhydraten in granen & allerlei wortelgewassen! Door vlees te garen wordt ook een efficiënter opname mogelijk gemaakt van andere voedingsstoffen, zoals ijzer, zink & vitamine B12, die essentieel zijn voor ‘t opbouwen & in stand houden van complexe hersenen. De uitvinding v/h garen (koken, bakken, roosteren, stoven & smoren etcetera) heeft ook geleid tot ‘n verandering i/d soorten voedsel die we aten. Andere grote dieren hadden er maar weinig behoefte aan om met ons de concurrentie aan te gaan om móeilijk verteerbare knolgewassen of grassen, & dat hield in dat die tegen lage kosten beschikbaar waren. We leerden hóe ze te verwerken door net zo lang op graszaden in te slaan tòtdàt de eetbare eiwitten daarin vrijkwamen, & de hardere zetmeelrijke wortelgewassen net zolang te koken tot ze waren omgevormd tot calorierijke, licht verteer-bare voedingsmiddelen. Inplaats van gróte stùkken dood dier urenlang in onze maag met ons mee te blijven zeulen, konden we ons voedsel nú een heel stuk sneller veeteren, want het Vúúr fungeerde als ‘n externe máág. Doordat we onze spijsvertering op die manier voor een groot deel hebben uitbesteed, zijn onze ingewanden in de loop van vele generaties zó sterk gekrompen dat we ‘n groot deel van de rauwe bladeren & vruchten waarmee andere primaten zich voeden niet meer kunnen verteren. ‘t Was ‘n evoluti-onaire gok om onze voedselkeuze zó sterk in te perken, want daardoor werden we kwetsbaarder voor hongersnoden & waren we niet meer in staat om plantenroxinen te verdragen waar andere primaten nog wèl mee overweg kunnen?! Door onze ingewanden ìn te korten, konden we echter kostbare calorieën nu voortaan besteden áán onze grotere hersenen.
Asih, man, 79 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
-
O
22 jun 2024
47699150/12Dawiedewiedewied, koning van Israël: zó
-
O
22 jun 2024
47698Is Mo dan wel zo’n heilige? Ook hij werd toch
-
O
22 jun 2024
47697149 BB, vanaf het Haegs Hubertusduin reageer
-
O
22 jun 2024
47696 Ik wil, zoals je weet, begrijpen in welke
-
O
21 jun 2024
47695 Mosjeh, Matai, Lama: waaròm, wanneer, hoe èn
-
O
20 jun 2024
47694148 G d is bij ‘m & ZÈGT: “Dit is ‘t Lànd dat
-
O
20 jun 2024
47693 Het Verhaal van Mosjeh & z’n Volk is dus ook
-
O
20 jun 2024
47692146 Als hij daar beneden het Gouden Kalf ziet
-
O
20 jun 2024
47691145Het Verhaal van de Tien Woorden is dus met
-
O
20 jun 2024
47690 Ook het volk van Mosj raakt in vertwijfeling
-
O
19 jun 2024
47689 Het Verhaal dat op de Tien Woorden volgt heb
-
O
19 jun 2024
4768144 Want zo schieten ze al namelijk hun doel
-
O
19 jun 2024
47687 De Wetten, Regels èn Geboden’ komen direct
-
O
19 jun 2024
47686143Wàt ìs zònde? Eigenlijk is ‘t gemakkelijk!
-
O
18 jun 2024
47685 142 Veel Verhalen in de Bijbel, en zeker in
vorige
volgende