38731gc72 Over Het Algemeen Kost Het Planteneters~
VEEL MEER ENERGIE DAN VLEESCHETERS OM DEZELFDE HOEVEELHEID VOEDINGSSTOFFEN EN ENERGIE BÌNNEN TE KRIJGEN?! Koeien moeten urenlang herkauwen om de lange cellulosemoleculen in hun voedsel àf te breken, eerst tussen hun tanden & daarna in hun vier magen, voordat díe als vèt kùnnen worden opgeslagen. Onze hersenen hebben vóedsel nódig dat véél energie & eiwitten bevat, en vleesch & vèt leveren òns díe òp!? Ook hier lost ‘t steeds opnieuw veel energie òm die voedingsmiddelen te bemachtigen (door kadavers te stelen van andere roofdieren òf ook zèlf te gaan jágen), ze met behulp van handen, tanden & werktuigen tot hapklare brokken te verwerken & vervolgens de moleculen ervan af te breken door ze te kauwen, te verteren & te metaboliseren. Toch kost vlees éten minder energie dan grazen. Gegaard voedsel is veel lichter verteerbaar omdat de nodige energie van het Vúúr al véél v/h wèrk v/d máág voor haar rekening néémt?! Gegaard vleesch laat zich al met al nu eenmaal zo ongeveer tien keer zo efficiënt verteren als rauw vleesch èn levert meer calorieën per kilo! Dat komt doordat ‘t lichaam ‘n gróter déél v/h voedsel dat we eten in zich kàn opnemen als het gegaard is, meer dan 40% v/d eiwitten in vlees & meer dan 50% v/d koolhydraten in granen & allerlei wortelgewassen! Door vlees te garen wordt ook een efficiënter opname mogelijk gemaakt van andere voedingsstoffen, zoals ijzer, zink & vitamine B12, die essentieel zijn voor ‘t opbouwen & in stand houden van complexe hersenen. De uitvinding v/h garen (koken, bakken, roosteren, stoven & smoren etcetera) heeft ook geleid tot ‘n verandering i/d soorten voedsel die we aten. Andere grote dieren hadden er maar weinig behoefte aan om met ons de concurrentie aan te gaan om móeilijk verteerbare knolgewassen of grassen, & dat hield in dat die tegen lage kosten beschikbaar waren. We leerden hóe ze te verwerken door net zo lang op graszaden in te slaan tòtdàt de eetbare eiwitten daarin vrijkwamen, & de hardere zetmeelrijke wortelgewassen net zolang te koken tot ze waren omgevormd tot calorierijke, licht verteer-bare voedingsmiddelen. Inplaats van gróte stùkken dood dier urenlang in onze maag met ons mee te blijven zeulen, konden we ons voedsel nú een heel stuk sneller veeteren, want het Vúúr fungeerde als ‘n externe máág. Doordat we onze spijsvertering op die manier voor een groot deel hebben uitbesteed, zijn onze ingewanden in de loop van vele generaties zó sterk gekrompen dat we ‘n groot deel van de rauwe bladeren & vruchten waarmee andere primaten zich voeden niet meer kunnen verteren. ‘t Was ‘n evoluti-onaire gok om onze voedselkeuze zó sterk in te perken, want daardoor werden we kwetsbaarder voor hongersnoden & waren we niet meer in staat om plantenroxinen te verdragen waar andere primaten nog wèl mee overweg kunnen?! Door onze ingewanden ìn te korten, konden we echter kostbare calorieën nu voortaan besteden áán onze grotere hersenen.
Asih, man, 79 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende