38755gc De Meest Recente Evolutie In Onze Voedsel-

BEREIDINGSCULTUUR
BLIJKT INMIDDELS VOOR HELE POPULATIES
INGRIJPENDE GEVOLGEN TE HEBBEN.

In de jaren ´60 leidde ook de opkomst
van diepvriesmaaltijden & andere innovaties ertoe dat de aandacht
die we hoefden te besteden aan voedselbereiding & verwante klusjes daalde
van gemiddeld 4 uur tot 3 kwartier per dag. De industrialisatie van onze voedselbereiding
heeft echter dramatische gevolgen gehad voor onze relatie met voedsel, met name
voor de herkomst & smaak ervan?

In plaats v/d rauwe ingrediënten zelf te hanteren,
warmen we kant-en-klaarmaaltijden binnen enkele minuten op in de magnetron!
Op de lange termijn heeft het gros van deze maaltijden, die vol zitten met goedkope
voedselverbeteraars, zoals suikers, zouten & vetten, rampzalige gevolgen voor onze gezondheid.
Sterker nog, ´t is lastig om voedsel te vinden dat niet gezoet, gezouten of gevet is, & als gevolg
daarvan raakt onze zgn. smaak al vanaf onze vroegste jeugd meestal reeds zó stèrk
beïnvloed & cultureel bepaald dat we het ongezouten voedsel
maar flauw vinden?

Zoete levensmiddelen, zoals honing & vijgen,
wisten onze voor-ouders maar zelen te bemachtigen, & onze biologie
vormt ´n weerspiegeling van ´t feit dat honger
voor hen ´n groter risico vormde
dan obesitas!!

´t Is opvallend dat we ons, net als bij ´t báren,
bij zo´n elementaire bezigheid als onszelf voeden wel móeten verlaten
op hulp van anderen, want koken is ´n culturele vaardigheid
die aangeleerd dient te worden.


Maar toch werkt ´t voor ons.

Na ´n culinaire evolutie van vele tienduizenden jaren geniet
onze soort nu tegenwoordig veruit de grootste diversiteit aan verschillende voedingsmiddelen
van alle diersoorten ter wereld, & onze génen hebben zich daar ook op hun beurt
aan aangepast?

Afstammelingen van boeren
hebben andere enzymen in hun speeksel & andere bacteriën in hun maag,
die beter geschikt zijn voor ´t afbreken van zetmeel, dan afstammelingen van jagers-
verzamelaars met ´n graanloos dieet, & de ingewanden van jagers-verzamelaars
zijn juist weer heel goed afgestemd op ´n microbioom
dat jaarlijkse cycli
doormaakt.

Op soortgelijke wijze beschikken populaties
met ´n cultuurgeschiedenis waarin melk of alcohol gedronken werd
over genen die de dragers daarvan
beter in staat stellen
om die te verteren.

Geen wonder
dat de ouwe Mor aan ´t zwerven sloeg
na WOII via Drie naar onze provincies, lopend & op de fiets
aanvankelijk, begin jaren zestig naar de Po~delta, dwars door Europa heen & weer naar Hellas,
´t Beloofde Land, Aegypte, Jordanië, Arabia, Syria, Turkey, Iran, Afghanistan,
Pakistan, all over India, Rangoon, Hongkong, Nippon,
Birobeidjan, Siberië, Moskou, Oekraïne
& de Zwarte Zee, liftend, lopend,
rijdend, varend, vliegend,
lezend, schrijvend &
toen her & der
verblijvend.
18 jun 2020 - bewerkt op 21 jun 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende