39183 EwaVaVu Vale Ouwe GrotePier~Corona~Overgang?

Q&@

LAATSTE MIDDELEEUWERS, EERSTE WATERGEUZEN, NEANDERTHALERS, ASTRONAUTEN E.D.
ROND 1515? In deze jaren waren de Nederlanders nog deel van de Oostenrijkse erflanden, maar deze Lage Landen bevochten zowel het Oppergezag als elk ander ònderling op léven èn dóód! Al ‘n korte tijd later zouden de Nederlandse provinciën onder de Spaanse koning Karel V verenigd worden, een uiterst gewichtige stap in de groei van de Nederlandse staat... De Gelderse hertog Karel van Egmont voerde ‘n halve eeuw oorlog tegen de Habsburgers en hùn vazallen alhier? De oorlog eiste veel slachtoffers onder de burgerbevolking. Één van zíjn huurlingen, de Friesche zeeschuimer Sappier van Heemstra, heeft dan ook toen zijn legendarische schriknaam ‘Groote Pier’ opgedaan. Volgens tijdgenoten was hij un kerel als ‘n bóóm, donker van úiterlijk, breedgeschouderd, met ‘n lange zwarte baard, van nature ‘n ruw humorist, maar veranderd in een ijselijke wreedaard met een 2 meter lang zwaard dat meer dan 5 kilo woog? Deze “Schrik van West-Frieschland” voerde in zijn Wápenschild een Galg en een Rad. Vijf jaren lang spookte de woesteling op de Zuyderzee {nu het IJsselmeer} tussen Frieschland en Noord-Holland. In 1518 reeds beoefende hij met z’n kleine vloot vlijtig & nijver z’n oude vak van piraat! De bemanningsleden van de zó áángerande schepen werden gewoonlijk afgemaakt. In 1519 raakte hij bij Hoorn opnieuw slaags met de víjand. Hij wìst 11 schepen te némen, elk met 50 opvarenden die ~ allen Hollanders ~ tot de laatste man verdronken werden. Hoorn kreeg ‘n plunderbeurt. Op de terugweg liet men ‘t sidderend Enkhuizen nog ongemoeid?
Maar in Medemblik gingen alweer huizen op in gretige ?!
Na deze laatste rooftocht vestigt Groote Pier zich ongestoord als welgesteld burger in Sneek.
Maar niet lang daarna stierf hij van schrik, zoals de kronieken vermelden ‘aan de gevolgen van ‘n spookverschijning’?
Dé báás & bezíeler van Groote Pier’s gruwelen was de eerdergenoemde hertog van Gelre, Karel van Egmont.
Deze man heeft in de 16de eeuw ‘t vaendel v/d Nederlander als rotzak hooggehouden, zowel in eigen land als daarbuiten & hij wilde tot iedere prijs ‘n onafhankelijk minivorst zijn: hij was ‘n schoolvoorbeeld v/d Noord-Europese middeleeuwse despoot, maar dan in zakformaat?
I/d zomer van 1516 had Karel van €. niet alleen maar Groote Pier in dienst genomen, maar ook ‘n legertje ongure trawanten gehuurd, dat al ‘n tijd rondzwierf in Friesland!
?
☸️
⚔️
⚓️
?
?
07 okt 2020 - bewerkt op 09 okt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende