39307 OpEenDag GingSjmoe´el NaarSja´oelToe En Zei:

Q&@
¨GOD WIL DAT JIJ DE AMALEKIETEN TE GRAZEN NEEMT, WANT DÀT VÒLK HEEFT GEPROBEERD OM ÒNS TÉGEN TE HOUDEN TOEN WIJ UIT AEGYPTE VERTRÒKKEN! DUS GÁ, VERSLA DE AMALEKIETEN EN SPAAR NIEMAND! DÓÓD MAN ÈN VROUW, KÌND ÈN ZUIGELING, RÙND ÈN SCHÁÁP, KAMÉÉL ÈN ÉZEL! KÒRTÒM, SLÁ ÀLLES KÒRT EN KLÉIN!¨

Amalek was een onbelangrijk woestijnvolkje dat wel eens lastig was omdat het soms op rooftocht ging in Kana´an, maar een ècht geváár vormde het nu ook weer niet?! Het was duidelijk dat Sjmoe´el wilde gaan slagen in wat Mosjeh nooit gelùkt was: het uitroeien van Amalek òm zódoende een monument voor zich-zèlf òp te rìchten. Eigenlijk hàd Sja´oel wel wat béters te doen, maar hij wàs dèrmate afhankelijk van de profeet dat hij in Telaïm 200.000 man bij elkaar bracht, waaronder het belachelijk kleine aantal van zo´n 10.000 Judeeërs.

Hij trok met zijn leger de woestijn in tot aan Chawilah, dé hoofdstad v/d Amalekieten, & daar in de buurt legde hij in een dal een hinderlaag! De moeilijkheid was dat er zich vlakbij ´n groep Ke-nieten bevond?

Dìt volk was van oudsher een bondgenoot van Israël! Íedereen sprak met bewondering over Yaël, de Kenitische, die Sisera, ´n vijand van Israël, met haar hamer ´n tentpin dwars door z´n hoofd in de grond geslagen had waardoor hij in één klap morsdood was! De Kenieten, die op hun beurt weer afstamden van Moshehs schoonvader, moesten dus wel worden gespaard! Sja´oel zei daarom tegen hen:
¨TREK WÈG ÚIT ´T MIDDEN VAN DE AMALEKIETEN ZODAT IK U NIET HOEF AF TE MAKEN!¨

Die Kenieten gingen er natuurlijk als de hazen vandoor en dat was weer een hele zorg minder, want de mensen uitroeien is al helemaal niet zo prettig, maar bondgenoten uitroeien gaat je pas echt aan ´t hart!!!

huilen
02 nov 2020 - bewerkt op 08 nov 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende