39437/34/36 ´tVertrekStaatGepland Voor18Maart, Dus

Q
AL OVER DRIE DAGEN! Caesar blijft wellicht maanden wèg, misschien zelfs een jaar? Het is dáárom van belang dat hij de senaat bezoekt om de nodige zaken àf te kunnen handelen! BRUTUS laat al doorschemeren dat hem ´n leuke verrassing te wachten staat?

´n Maand eerder stelden de 900 leden v/d Senaat Caesar aan als DICTATOR VOOR ´T LEVEN & de generaal vertelt hem nu in vertrouwen dat ze hem díe òchtend mógelijk zelfs tot koning willen maken, wat zou betekenen dat hij de eerste vorst van Rome zou worden in bijna 500 jaar tijd!

De burgers van Rome hebben altijd al ´n republiek gehad sinds Lucius Tarquinius Superbus in 509 BC afgezet werd & ze hebben ´n zó diepe keer van ´t idee van ´n absolute Héérser dat het Latijnse woord voor koning, rex, als ´n scheldwoord beschouwd werd!

Maar hoe dichter Caesar bij de senaat komt, des te meer raakt hij ervan overtuigd dat het volk ànders denkt over hem. Hij heeft er zich lang bewust op toegelegd om de grote massa gelùkkig te maken èn te hóuden?

Één van de recepten is ervoor te zorgen dat er vooral ook veel volksvermaak beschikbaar is voor íederéén, om zó te trachten de massa àf te leiden van mogelijke grieven die ze tegen hun óverheid zouden kunnen koesteren?!

Op dìt moment bijvoorbeeld, terwijl hij nu vanàf zijn huis aan de Via Sacra onderweg naar de senaat het pomerium overschrijdt, Romes heilige grens, hóórt hij het publiek schreeuwen op de tribunes rond de grote arena van ´t Theater van Pompeius, waar weer bloederige gladiatorengevechten aan de gang zijn!? ´t Theater van Pompeius werd gebouwd door en genoemd naar Caesars grootste rivaal!

´t Èlf jaar oude zuilengebouw is opgetrokken uit steen en beton, anders dan houten theaters die lang gemeengoed waren in ´t leven v/d Romeinen.
´t Is ´n enorm & ingewikkeld bouwwerk, ´n waar monument, groter & verfijnder dan enig ander amusementscomplex dat i/d 700jarige geschiedenis van de Stad gebouwd werd.
De ene helft bestaat uit ´n amfitheater in D-vorm, waar ´t volk vermaakt wordt met spelen & gladiatorengevechten!
Er zijn ook schijngevechten opgevoerd met olifanten, maar er vinden ook bloedserieuze gevechten tussen leeuwen & mannen plaats.
De binnentuin heeft weelderige bloembedden, zuilengangen, fonteinen & beelden en is deels overdekt om de vele bezoekers enige comfortabele bescherming te bieden tegen regen of zonneschijn.
´n Ander onderdeel v/h ´theater´ is de kole en stille grote hal met z´n marmeren vloer, waar de Romeinse senaat bijeenkomt...
Caesar had de naam v/h gebouw na de dood van Pompeius kunnen veranderen, maar aantasting van de nagedachtenis van zijn rivaal zou geen nuttig politiek doel hebben gediend?
Pompeius´ naam siert dit o zo schitterende gebouw dus ook nu nog steeds & een reusachtig marmeren beeld v/d gevallen generaal houdt de wacht in het portiek van de grote hal, alsof hij permanent meeluistert met àlles wat de senatoren te zeggen hebben?!
29 nov 2020 - bewerkt op 07 dec 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende