39491/1975TijdensPesachZitYeroesjalayiemOvervolMet

Q

HONDERDDUIZENDEN [BIJ]GELOVIGEN UIT DE HÉLE WERELD?

Als Archelaüs zijn gezag op wrede wijze laat zien & gelden door zijn cavalerie charges te laten uitvoeren op de mensenmassa´s in de ommuurde te(m)pelhoven, is ´t effect dan ook catastrofaal.

De Babylonische, Thracische & Syrische huurlingen van de nieuwe vòrst maaien met hun speren & lange, rechte zwaarden van staal en brons 3000 onschuldige pelgrims neer.

Miryam, Yoseef en Yesjoe zien het bloedbad nu daar ´voor hun ogen gebeuren´ en mogen nog van geluk spreken dat ze lévend úit de tèmpel ontsnapt zijn & zó zien ze nu ook hoe er buiten de muren van de Stad tweeduizend joodse rebellen gekruisigd worden door de Romeinse legioensoldaten die gestuurd zijn om verdere onlusten de kop in te drukken!

Die lichamen worden niet van de kruisen gehaald en begraven, zoals de Joodse wet voorschrijft, maar blijven hangen om daar weg te rotten of verslonden te worden door wilde honden en gieren, als waarschuwing voor wat alle uitdagers van het Romeinse Rijk te wachten staat.

Volgens Deut. 21:22-23
´ALS IEMAND ´N MIS-DRIJF PLEEGT WAAROP DE DOODSTRAF STAAT, EN U HANGT HEM NA VOLTREKKING VAN ´T VONNIS ÒP AAN ´N PAAL, DAN MOET U ZIJN LIJK VOOR ´T EIND VAN DE DAG BEGRAVEN EN HET DAAR NIET ´S NACHTS NOG LATEN HANGEN; ANDERS MAAKT U ´T LAND DAT DE HEER, UW GOD, U ALS GRONDGEBIED GEEFT ONREIN. WANT OP ´N GEHANGENE RUST GODS VLOEK
...´

Al snel neemt Rome de bezettingstouwtjes zèlf volledig in handen in Judaea.
In ´t Hebreeuws is Jood of ¨YEHOEDI¨, wat oorspronklijk betékende ´inwoner van Yehoeda {Judaea}´: het gebied met Yeroesjalayiem èn de Tèmpel! Later verschoof de betekenis naar ´volgeling van de religie van Yehoedah´, zoals bij sommige latere profeten & in ´t hele bijbelboek ESTHER ´t geval is? Mordechai! Haman! Amalek! Slaven? Genocide? Doodstraf? Ballingschap? De Joden werden allengs voortaan steeds meer aangeduid met HEBREEËN oftewel ´Zonen van Israël´!!
In ´t Grieks & Latijn heten ze dan al respectievelijk IOUDAIOI & JUDAEI.
In het Hebreeuws konden ze ISRAEL of Zonen van Israel & JEHOEDIEM]/i] genoemd worden.
´n Zelfde soort van ¨woordenspel¨ kom je ook tegen bij bijvoorbeeld [on]besnedenen & heidenen of ´gelovigen´? Rein & onrein?
Goyim? Gaijin? Ras? Volk? Stam? Vluchtelingen? Buiten- & binnenlanders? Vreemdelingen? God & goden, geesten, engelen, dromen/visioenen oftewel de ´verschijningen´?
Profeten, tovenaars, heksen, spoken, [kinder]offers, altaren, tempels, synagogen etc. ...
Wanneer is iemand nu wèl of níet [bij]gelovig?
Wat is wáár/ònwaar, vals, rechtvaarig, goed, heilig enzo??
Allemaal kwesties van definities, tradities, gewoonten, wetten, regels, interpretaties & ¨uitleggingen¨ met begrippen als de ´zwevende geest gods´, schepping/creatie, woord/werk, beeld/symbool ´wat verandert´!
11 dec 2020 - bewerkt op 18 dec 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende