39494/77DitAllesBetekentTweeMillenniaGeledenEchter

Q&@
VOOR
DE JODEN
NOG LANG NIET
DAT ZIJ HUN VERZET
VOLLEDIG OPGEGEVEN HEBBEN!

Sterker, in hùn streken komen méér opstanden vóór dan in wèlk déél van 't machtige Romeinse Rijk ook
dat zich uitstrekt over de hele breedte van Europa en vèrder tot aan de woestijnen van Parthië, & vrijwel 't gehele bekken van de Middellandse Zee omvàt?!

Dé GRÓÓTSTE rebellie breekt uit in 't jaar 4 BC, als Yesj waarschijnlijk nog maar net 1 jaar oud is!

'n Zoveelste opstandige fractie dringt het grote versterkte paleis van Sepphoris/Tsipporiem binnen, plundert 't koninklijk arsenaal, verdeelt er de wapens onder de inwoners van de stad & probeert 't plaatselijke bestuur aan de kant te zetten?

Op bevel van keizer Augustus laat Publius Quinctillius Varus, Romeins gouverneur van Syria, zijn cavallerie lòs op de rebellen, & die worden nu op hun beurt afgeslacht! Sepphoris wordt met de grond gelijkgemaakt & meer dan 8000 inwoners worden in de gebruikelijke slavernij afgevoerd?!

Het joodse volk is ook begonnen de aanschaf van Romeins aardewerk te boycotten. Hóe totaal passief en geheel onbeduidend zo'n actie zó ook alwel mag lijken, 't ìs 'n dagelijkse herinnering aan 't feit dat de Jóden zich ondanks al die verdrukkingen nooit en te nimmer volledig ZÙLLEN LÁTEN vertrappen onder de Laars van Rome!

Het ìs nódig, want terwijl de republiek zich onder de heerschappij van Julius Caesar nog verre hield van die Judese politiek, tòch krijgen de Joden steeds meer onder het Romeins KEIZERRIJK te maken met meer onderdrukkingen op àllerléi gebied!?

Maar op dìt MOMÈNT kùnnen de duizenden pelgrims die de kale wèg in de richting van de Yardeenrivier afdalen hùn grote àngsten ÈN bevende vrees voor de Romeinse soldaten i/d barakken direct naast de Tempel opzijzetten? PESACH ìs vóórbíj!

Ze zijn bij de stadspoort tegengehouden om de tòllenaar wéér één v/d exorbitant hóge Belàstingen te betálen die hun leven zo moeilijk blijven maken....

DÉZE keer gaat het om belasting op goederen die ze in Yeroesjalayiem aangeschaft hadden.

Nú zijn ze op weg naar huis, naar Galillea. 'n Paar gelukkigen hebben 'n ezel bij zich die hun spullen draagt, maar de meesten sjouwen hun voedsel & water voor onderweg o/d schouders mee.

Yoseef & Miryam hebben de 12-jarige Yesjoea sinds de vorige dag al niet meer gezien, maar zijn er gerust op dat hij wel ergens bij vrienden of verwanten ìn de karavaan loopt! 't Is dan wel niet de makkelijkste of kortste weg naar huis, maar wèl de veiligste.

De kortste route scheelt twee dagen reistijd, maar loopt verder pal naar 't noorden door Sjomron/Samarya, een regio die berucht is vanwege de etnisch bepaalde háát tussen Sjomroniem of Samaritanen & Jóden ÈN waar moorddadige roofbendes op de bergpassen maar deze oeroude vóór- oordelen zijn blijven handelen!

De karavaan trekt dus òm Samarya héén, over een weg die alleen maar verraderlijk genoemd kon worden!? Er zijn maar weinig herbergen of plaatsen waar je water en voedsel kunt kopen & 't landschap is 'n afwisseling van woestijn & ruige begroeiing.

Maar een grote groep biedt wel meer veiligheid & de medereizigers van Miryam & Yoseef zijn geen vreemdelingen meer voor hen: ze reizen elk jaar sámen naar Yeroesjalayiem. I/d karavaan zorgen alle mensen voor elkaar & voor hun familieleden!

Als 'n kind tegen de avond van z'n ouders afdwaalt, krijgt hij 'n slaapplaats en wordt hij wel de volgende ochtend teruggestuurd om zijn ouders weer op te zoeken? MIr & Yo geloven dat dit ook het geval is met hun Yesj!

Hij is 'n intelligente en boeiende jongen die altijd goed overweg kan met anderen! 't Was dus geen verrassing toen hij de vorige avond niet bij hùn kampvuur kwam zitten.

Ze vertrouwen 'r op dat hij de volgende ochtend wel zal komen opduiken!

Maar de ochtend is alweer voorbij en terwijl de middagzon hoog boven hun hoofden stáát, beseffen Yos & Mir dat ze Yesj al heel lang niet meer gezien hebben!

Ze lopen de hele karavaan langs, op zoek naar hun vermiste zoon, & worden met de minuut al ongeruster?
Nerveus vragen ze iedereen of ze misschien weten wáár hij kan zitten, maar niemand blijkt hem nog gezien te hebben sinds de eindeloze stoet uit Yeroesjalayiem vertrok!


't Dringt tot de ouders nu door dat hun kind niet alleen zoek is, maar dat ze hen waarschijnlijk in de Stad achtergelaten hebben....
Ze kunnen niet anders dan omkeren & de weg weer omhooglopen ~ desnoods helemaal terug naar de hoofdstad, waar ze zich wéér opnieuw aan de Romeinse grillen moeten onderwerpen?

Maar ze móeten hun enige zoon Yesj nú toch absoluut terugvinden. Hij hééft immers 'n bestemming te vervullen, ook al hebben zijn ouders nog geen idéé hoe afschuwelijk die wellicht zou kunnen blijken te zijn.

Stèl je vóór dàt ......!יהושוע

?
♒️
gaap!
12 dec 2020 - bewerkt op 19 dec 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende