39545 130 Ook Yesj dompelt zich onder in 'n mikwe

QQ
ALVORENS YEROESJALAYIEM BINNEN TE GAAN!

Binnen de muren ziet hij de honderden tijdelijke kleiovens die opgebouwd zijn zodat elke pelgrim
de gelegenheid heeft om zijn offerdier te roosteren voor de traditionele sedermaaltijd!

Hij hoort het geblaat van de schaapskuddes die de nauwe straten blokkeren.

De herders hebben ze direct na 't lammerseizoen uit de omringende heuvels naar de stad gedreven...

In gedachten hoort Yesj al de tonen van de zilveren trompetten & de harmonieuze stemmen van
het levietenkoor die op de binnenhoven weerklinken voordat er een onschuldig lam als Pesachoffer wordt geslacht.

Een priester vangt het bloed van het dier op in een gouden schaal & sprenkelt het op het altaar, terwijl het lam aan een haak opgehangen wordt om gevild te worden. Daarna volgt het dank-gebed, het HALLEL, waarbij de halleluja's over het TEMPELPLEIN galmen. De zes psalmen 113-118...

De complete psalmverzen zijn te lang om ze hier weer te geven, maar de thema's zijn in volgorde: een
LOFZANG OP G DS MAJESTEIT EN GENADE; Yehoedah als G ds heiligdom; lofprijzing van de HÉÉR als dé Énige, Wáre G d; dankzegging aan G d voor de verlossing van de dood; G ds eeuwigdurende en universele trouw; & 'n danklied voor de verlossing van vijanden?!

De benaming psalm is Grieks: de traditionele Hebreeuwse woorden zijn tehilliem {'lofprijzingen'} of tefillot {'gebeden'}. Aldus zijn 'r 150 psalmen, waarvan Psalm 117, met slechts 3 verzen, de kortste is & 119 de langste?

Dat was dus 't PESACHFEEST in Yeroesjalayiem, en zo is 't 'altijd' geweest sinds de herbouw v/d Tempel! Èlke viering is uniek door de grootsheid & persoonlijke verhalen, ook al blijven de rituelen hetzelfde?

Yesjoea betrad de Voorhof der Heidenen & staat op 't punt 'n dappere & ongekend revolutionaire daad te stellen die ook dus geschiedenis zal maken vanwege zijn woorden van toorn! Hij rolt z'n zweep àf en bereidt zich zo nu voor om zijn prediking te beginnen... De gedeeltelijk omheinde tempelhoven ruiken naar bloed & vee...

Langs één v/d muren staan i/d schaduw van zonneschermen ook tafels vol met munten waarachter de slinkse sjoelchaniem zitten, de 'geldwisselaars'. In lange rijen staan de mensen van buiten de stad te wachten op hun beurt om 'n mager bezit aan Romeinse munten òm te wisselen.

Op 't Romeinse geld staan afbeeldingen van levende figuren, zoals goden of keizers, maar die munten moeten omgewisseld worden voor sjekels, dé standaardmunten van Yeroesjalayiem. In al die grote lijnen en details zou je zo nu nog steeds 'n weerspiegeling kunnen zien van voorgaande heidense invloeden gedurende millennia vanuit Soemeria, Assoer, Babylon, Chaldea, Egypte & min of meer verwante religies & hun wederzijdse invloeden op elkaar?

Scheppingsverhalen, zondvloeden, nomaden, boeren, veehouders, hoofdsteden & hun tempels, tenten, geiten, schapen, runderen, duiven, ontdekkingsreizen, vormen van slavernij, strijd & de sporen die zij nalieten in het hele midden & verre oosten?!

Karavanen, handelsbetrekkingen, zang en dans, klederdrachten, reine & onreine etiketten, dieren, planten, huwelijkstradities, scheidingen enzo!

Ook de huidige Israëlitische munt heet nog altijd sjekel: die munt werd ooit metallurgisch als zuiverder & waardevoller beschouwd dan de gebruikelijke munt v/h Romeinse rijk, de denarius. 'n Denarius was wel tussen de 10 & 16 assarions waard (de 'as'knipoog, de kleinste munt die op dat moment in omloop was~~~

De denarius was gewoonlijk van zilver & voorzien v/d beeltenis v/d regerende keizer. De wisselkoers is dan ongeveer vier op één tussen denarii & sjekelim {1 den = 0,25 sj.}?! Omdat de joodse wet afbeelden van mensen en levende have verbiedt, zijn die speciale munten alleen nog maar versierd met diverse plàntenmotieven & andere niet-menselijke decoraties!

De sjekel werd ook wel 'n 'tempelbelastingsmunt' genoemd & veel pelgrims hebben er 'n hekel aan omdat 't de enige munt was waarmee de jaarlijkse be-lasting voldaan mocht worden of waarmee dieren voor 'rituele slacht' gekocht konden worden?

Wisselaars hanteren deswegen 'n zeer onvoordelige koers bij dit wisselen v/d gangbare munt in sjekels!

Ook de Hogepriesters v/d Te[m]pel profiteren van die gebruikelijke afzetterij.


Op de binnenhoven v/d tempel zijn grote schatkamers gevuld met sjekels & de munten die de pelgrims van overal hier elk jaar bleven inwisselen.

De tempel leent 't geld uit - veelal aan boeren die hun belastingen niet meer kunnen betalen - & vraagt 'n exorbitante rente voor leningen! I/d grootboeken v/d schatkamers worden al die schulden al heel lang nauwkeurig bijgehouden & wie niet KÀN terugbetalen, krijgt zeker te maken met keiharde ver-nederingen: 't verlies van huis, land, vee & uiteindelijk 'n leven als 'schuldenslaaf' of verval tot de 'lagere onreine klasse'?!

De sloppen v/d benedenstad puilen uit van gezinnen die verdreven zijn van hun land omdat ze de bij de Te(m)pel afgesloten lening(en) niet meer kònden terugbetalen!

PESACH is dan wel 't Feest van 'n Centraal geloof & Algehele vroomheid, maar 't draait dus vooral ook om heel veel GÈLD!!!!!

Het oude liedje?! Pannetje, potje, zakje, vuurtje, muurtje, tempeltje, bewakertjes, TSADDIKKIM etc.

De vier miljoen joden die Yeroesjalayiem jaarlijks bezoeken, leveren extra inkomen op voor de plaatselijke winkeliers, herbergiers e.d., maar Tempelpriesters & hun Romeinse meesters zijn 't die het méést profiteren via de belastingen en het wisselen! En er komt nòg méér geld binnen wanneer de armen 'n lam of duif moeten kopen voor 't verplichte Pesachoffer!!!


Als de priester bij 't inspecteren van 't offerdier ook maar de geringste afwijking of tekortkoming constateert, wordt 't DÍER dan zó ook al steevast onrein verklaard & is de eigenaar wel verplicht een ànder dier te kopen?!

Geen wonder dat er steeds meer mensen zijn die hun woede constant moeten verbijten jaar in jaar uit!?

Terwijl ze wèl zaken móeten blijven doen met de Tempelpriesters & allerhande andere ambtenaars, beambten & de strenge gewapende bewakers overal aanwezig 'ter contrôle' & onvermijdelijke bestraffingen die 't Rad draaiende moeten blijven houden...

Weet je wel weet je niet!?

Genoeg voor nu: ieder mens in elk land herkent 't....
22 dec 2020 - bewerkt op 30 dec 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende