39728 d.re 12 op ´t Pyrenese schiereiland, waar in

QQleQDE MIDDELEEUWEN
AL VEEL JOODSE GELEERDEN GEWOOND EN GEWERKT HEBBEN,
werd ook de man geboren die door zijn uitgebreide kennis en belangrijke werken in de Joodse geschiedenis een geheel eigen plaats inneemt.

Rabbi Mosjeh ben Maimon oftewel Maimonides, die in 1135 te Cordova geboren werd.
Van zijn vader, een Talmoedgeleerde uit de school van Rabbi Yischak ALFASSI, kreeg hij al vroeg onderwijs in de Joodse wetenschappen, wis- & sterren-kunde, natuur- & geneeskunde.

De familie Maimon kon niet lang in Cordova blijven wonen. De politieke toestand in Zuid-Spanje
dwong hen de stad te verlaten & ´n nieuwe woonplaats te zoeken. Dit ging niet gemakkelijk.

Pas na elf jaar rondgezworven te hebben vestigden zij zich uiteindelijk in 1159 in FEZ {in Noord-Afrika}. Maar ook hier vonden ze geen rust. De mohammedanen verboden daar van iedere andere godsdienst alle openlijke uitoefening?

´t Jodendom kon alleen in ´t geheim gepraktiseerd worden & was toen ook dan nog levensgevaarlijk!

Zes jaar hield Maimonides des gewetensdwang uit. In 1165 vluchtte hij met z´n familie uit Fez & belandde na ´n moeilijke reis in AKKO! Maimonides begaf zich naar Yeroe-Sjalayiem om bij de KOTEL, de Klaagmuur, te bidden maar vervolgens trok de familie naar AeGYPTe en vestigde zich te Fostat {in Caïro}.
Na de dood van hun vader richtte Mosjeh & z´n broer Dawied ´n zaak in juwelen op, maar de inmiddels dertigjarige Mosjeh bemoeide zich weinig met de zaken omdat hij al had besloten z´n leven te wijden aan de ´heilige leer´ & de Joodse wetenschappen.
Vele Joden van die tijd begrepen het karakter van hun religie nog steeds niet goed & vele niet-Joden minachtten ´t jodendom om dat zij méénden, dat de bepalingen v/d Torah in strijd waren met ´t menselijk verstand!
Maimon wilde hen allen graag aantonen, dat geen Léér zó verhéven is als de Torah èn dat de Mondelinge Leer, Misjnah en Talmoed, vòl zijn v/d ´G ddelijke´ Wijsheid & niet indruisen tégen de menselijke gedachten!
Déze levens-taak had hij zichzelf opgelegd & hij is er inderdaad in geslaagd deze ook ten uitvoer te brengen?
We will see!
Want wat is er nou mooier dan geschiedenis
met je eigen ogen & handen te lezen
en te schrijven.....
29 jan 2021 - bewerkt op 05 feb 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende