40078 flg 279 De Sjiitische Islam? De in tragische

QQleQ



OMSTANDIGHEDEN
tot stand gekomen breuk tussen de discipelen van Ali & die van Moawiyya heeft, zoals we eerder zagen, een ware kloof geslagen tussen sjiieten en soennieten!

Terwijl de laatstgenoemden van de ene naar de andere veoverig trokken, eerst vanuit Damascus & later vanuit Bagdad, zijn de sjiieten in eerste instantie in zichzelf teruggekeerd èn vooral zeer verdeeld?!

Omdat zij de titel van kalief afwijzen, hebben ze een ´t hoofd van hun gemeenschap ´n imam ingesteld, ´n titel die voor hen nèt zó heilig is als die van NABI ofte wel profeet - maar die niet verward moet worden met de soennitische imam die in elke moskee ´t gebed leidt.

De moord op Hoessein in Kerbala veroorzaakt ´n eerste, kortstondige breuk tussen de aanhangers van zijn zoon ALI, als imam aangesteld, en die van Mohammed al-Mahdi, die imam werd bij de dood van zijn vader in 874, toe hij vijf was! Hij verdween meteen in Samarra, in Iraq! Verdween?


Aan het oog onttrokken zeggen de sjiieten die zowel aan hem als aan zijn voorgangers ´n volledige wijsheid èn magische krachten toeschrijven.

Zíj stellen dat hij ondergedoken is om niet ook te worden vermoord èn dat hij nòg stééds in leven is: híj is dé MAHDI, dé verborgen imam, dé redder die zich aan Het Eind der Tijden openbaren zal & die af & toe aan getuigen ´verschijnt´? De meeste sjiieten, de Jafari of Twaalvers erkennen deze afstamming in haar geheel!

Toch hebben zich hier ook al vroegtijdig tientallen schisma´s voorgedaan, omdat groepen weigerden zich te blijven onderwerpen aan één v/d opvolgingen?

De aller-bekendste van deze afscheidingsgroepen zijn de zaidieten, voor wie de vijfde imam, de laatste is, & die tegenwoordig enkele honderdduizenden individuen tellen, voornameljk gevestigd in Yemen, & de ismai-lieten, genoemd naar de 7e imam, Ismail, die zelf in meerdere groepen opgesplitst zijn?
Oud nieuws? ...

Wordt vervolgd!
23 apr 2021 - bewerkt op 27 apr 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende