40155sh21DànIsEr DeKritiek Vanuit Historische Hoek
QqleQ
HET OORSPRONKELIJKE
CHRONOLOGISCHE VERHAAL V/D SECULARISATIETHEORETICI
GING ONGEVEER ALS VOLGT. In de Middeleeuwen stond in Europa de rooms
katholieke kerk rond 1200 op het toppunt van haar macht. De paus kon koningen dwingen
om op kruistocht te gaan en intervenieerde in allerlei dynastieke en andere geschillen.
Die kerk leverde zowel de geletterden voor het politieke bestuur als de priesters en monniken voor de leiding v/h Vòlk?
Daarna ging het bergafwaarts. De Hervorming resulteerde in ´n verdeelde - en dus verzwakte - christen-heid: de kerken werden ondergeschikt aan aan de absolutistische staten.
Met de Verlichting kwam het atheïsme òp, dat vanaf de Franse Revolutie een steeds grotere aanhang verwierf. Zowel de politieke als de wereldbeeld-definiërende macht v/d kerken werd gebroken.
Zij vluchtten in een verwerping van de moderniteit, ´n strategie die zij in de triomferende moderniteit van na de Tweede Wereldoorlog (massale scholing & massaconsumptie) niet meer kòn volhouden!
De jaren ´60 & volgende brachten dus weer ´n nieuwe golf van secularisatie, ´n golf die deze keer ook het gros van de traditionele kerken voerde. Tot daar nu even ´t secularisatieverhaal in de dop?
Hoe overtuigend dit verhaal ook klinkt, zodra men ´t wat grondiger ging bekijken, bleken er allerlei haken en ogen! Wáren die christelijke Middeleeuwen wel zo christelijk?
De bevolking was vóór de Hoge Middeleeuwen maar heel spaarzaam op de hoogte van het zgn. christendom!
Wàs de moderniteit wel zo ònchristelijk?
´t Christendom bleek ná 1800 meerdere vèrstrekkende réveilbewegingen gekend te hebben - zoals nòg i/d VS i/d zeventiger & tachtiger jaren van de vorige eeuw - met als gevolg dat de gelovigen dieper dan ooit tevoren in ´t christendom gesocialiseerd waren.
Maar màg men ´n uitzonderlijk ´hoogtepunt´ van religieuze impact - ´t pausschap van Innocentius III {1198-1216} - tot norm van de héle Middeleeuwen en voor de positie van religie in àlle vóórmoderne samenlevingen verheffen?
Èn ìs ´t überhaupt wel mogelijk òm zó verschillende tijdvakken als Middeleeuwen èn moderniteit in ´n procrustesbed van meer en minder te dwingen?
Zelfs als men na al dit ozo kritisch geweld nog opteert voor ´t secularisatieparadigma, dan kan het toch niet meer dan eenduidige verhaal zijn van een gestage néérgang sinds ´n ¨Mythische Gouden Tijd¨?
Geef Mòr maar ´tijdreizen´...!!!
Asih, man, 79 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende