40220 Confucius en het confucianisme: Mr.Kong Fuzi

QQLEQ

DIE WIJ
KENNEN ONDER DE
NAAM DIE DE JEZUÏETENORDE
AAN HÈM GAF, CONFUCIUS, IS EEN TIJDGENOOT VAN LAOZI -
mits laatstgenoemde werkelijk heeft bestaan? Hij werd rond 550 bce/voj. geboren
i/d provincie Shandong & als hij 3 of 4 is sterft zijn vader, ‘n ambtenaar uit de kleine adel,
waardoor hij alleen achterblijft met zijn moeder, die hem opvoedt in de cultus v/d oeroude riten
en de familietradities. Omdat hij zoon van een edelman is, kan hij verder studeren...

Hij bekwaamt zich i/d 6 kunsten (riten, muziek, boogschieten, wagenrennen, schrijven ✍🏽 & 🧮 rekenen) & maakt kennis met de klassieke teksten, geschiedenis & filosofie. Vlg. zijn biografen is hij 17 als z’n ma op haar beurt sterft, wat hem noopt te gaan werken.

Hij krijgt een kleine baan in overheidsdienst als een bewaker van graanschuren en wordt daarna belast met ‘t onderhoud van ‘n schaapskooi! Maar daar ligt zijn roeping niet: hij geeft LÍEVER lès?

Hij omringt zich met volgelingen aan wie hij zijn kennis overdraagt en sticht dan ook weldra de eerste openbare 🏫 school ter wereld, toegankelijk voor íederéén die hij goed 👍🏼 genoeg vindt om zijn leerling te zijn, ongeacht sociale afkomst.

In deze jaren werkt Kung Fuzi z’n DÈNKEN uit & rond z’n 50ste keert hij terug in overheidsdienst met de bedoeling om zijn 💡 idééën in praktijk te brengen. Hij is eerst hoofd van een district, daarna verbindt de Prins 🤴 van Lu👑Hem aan z’n regering, waarin hij een functie vervult die gelijkstaat aan die van minister van Justitie & vervolgens is hij Eerste Minister geworden!

In 4 of 5 jaar, zeggen z’n biografen, brengt hij spectaculaire werken tot stand, die hem een enorme bekendheid opleveren bij het publiek, maar ook de jaloezie & haat van leden van het hof?

Ook anderszins slaat hij onmachtig de corruptie gade die vanwege de interne rivaliteit rond de prins inmiddels woedt, & ontgoocheld gaat Kung Fuzi in ballingschap?!

Omringd door z’n volgelingen trekt hij door China 🇨🇳 om bij meerdere lokale vorsten zijn diensten aan te bieden, gestoeld op zijn ozo rechtschapen principes die streven naar ‘n harmonische samenleving?

Tevergeefs! Op z’n 68ste keert hij terug naar het land van Lu & gaat hij verder met ‘t geven van onderwijs en ook met ‘t bundelen van de klassieke teksten die hij gebruikt heeft voor de vorming
van zijn filosofie!

Hij sterft 5 jaar later, rond 478 v.o.j., en bij zijn dood laat hij als erfenis
de Vijf Klassieken of King na - die waarschijnlijk geschreven zijn
door zijn opvolgers?

OK!
24 mei 2021 - bewerkt op 26 mei 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende