40320 fl 217 De eigenlijke geschiedenis v/h joodse

{QQleQ}
BEGINT MET ´T VERTREK UIT AEGYPTE,
ALWAAR ´T DOOR DE FARAO I/D BOUWSLAVERNIJ
GEHOUDEN WERD MEER DAN ZO´N DRIEËNDERTIG EEUWEN GELEDEN?

´t Is ook hier, weer heel moeilijk om waarheid en legende betreffende deze episode
van elkaar te onderscheiden! De gebeurtenissen zouden zich i/d 13e eeuw BCE/voj.
hebben afgespeeld, wellicht onder de heerschappij van Ramses II, en Mosjeh was dé hoofdrolspeler!

We beschikken overigens alweer over geen enkel archeologisch bewijs dat getuigt van ´t bestaan van die intrigerende figuur; hij wordt door de joden echter graag gehouden voor de eerste èn belangrijkste profeet van allemaal, die YaHWeH als dé énige óóg in óóg gezíen zou hebben èn ook nog eens recht-streeks met ¨´M¨ gesproken zou hebben?

De opmerkingen die we hebben gemaakt over het historisch bestáán van Zoroaster gelden ook hier: ondanks toevoegingen door de mondelinge overlevering lijkt ´t ons redelijk te denken dat Mosjeh niet {geheel} tot dé Mythe behoort!

De eerste vermelding van Israël is van iets ná die tijd: ze komt voor op ´n stèle van farao Merneptah die, rond 1200, z´n militaire successen breed uitmeet: ¨ISRAËL IS VERNIETIGD & HEEFT GEEN ZAAD MEER!¨, staat er geschreven, hoogst- waarschijnlijk, vermoedelijk, als de verwijzing naar een volk dat ook ìn Palestina leefde en waarbij zich diegenen aangesloten hebben die Mosjeh hadden gevolgd zo´n veertig jaren door ´de woestijn´, aldus ook de zgn. mozaïsche wèt hebben ontvangen èn als hèt ¨Uitverkoren Vòlk¨ door YaHWeH aangewezen zouden zijn?!


Vlg. Exodus, ´t bijbelboek dat ons vertelt óver de úittocht uit AeGYPTe {& dat waarschijnlijk rond de 6e eeuw schriftelijk opgesteld is op basis van ´n oude mondelinge overlevering}, was Mosjeh al getrouwd met ´n ´vreemdelinge´, ´Tsippora´ {vogeltje}, de dochter van Jethro, ´n priester v/d Midjanieten, een woestijnvolk dat i/d tiende eeuw vervolgens lijkt te zijn ´verdwenen´?

Die Midianieten vereerden een god die Yahoe of Yahvo heette, getuige Egyptische lijsten uit de 13e eeuw bce/voj. Jethro leidde Mosjeh naar ´n struikgewas, ´n natuurlijk altaar, als deze god - die de Bijbel echter als Yahweh aanduidt - zich v/d eerste keer tot hem richt & hem ´t bevel geeft de oosterse Hebreeuwse slaven & gevangenen van de farao te gaan redden {EXODUS 3:1-6}. Ná de Uittocht uit AeGYPTe is MIDIAN de eerste rustplaats voor de bevrijde ex-slaven {´tot slaaf gemaakten´} & Mosjeh & z´n schoonvader Jetro schenken Yahoe/Yahweh ´n dankoffer!!!

YAHU is de voorloper v/d unieke ¨G d van Mosjeh¨, die zijn eigen naam aan hem onthult in de vorm van ´t tetragrammaton YHWH, en zodoende dé Wèt {´van Hammurabi´} aan ´m doorgeeft op de top v/d HOREB, die sinds de 4e eeuw geïdentificeerd wordt als de berg Sinaï, waar tegenwoordig nog steeds ´t Katharina klooster staat! [Zie ook ´67/´68/´69] Mosjeh wordt beschouwd als de eerste stichter van ´n religie die met naam & toenaam bekend is, nog vóór Zoroaster?

De Hebreeërs dwalen 40 jaar door die woestijnen~~~~
16 jun 2021 - bewerkt op 20 jun 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende