40321 fl 218 met kop, schouders en de andere goden

{QQleQ}
AL SNEL VEREREN ZE ALWEER ANDERE GODEN BIJ DE VLEET, ZOALS HET GOUDEN KALF
DAT ZE TIJDENS DE RETRAITE VAN MOSJEH ZELF MAKEN EN WAARAAN ZE VOLOP OFFEREN!

En aan deze zure zulte culten heeft hij in theorie een eind gemaakt in ruil voor hét Verbond en het geloof in dé YAHWEH àlléén?
Maar zoals André Lemaire opmerkt, één van de de grootste deskundigen op het gebied van de oorsprong van de bijbel: ´HET KARAKTER VAN DIT VROEGE GELOOF IN YAHWEH IS MOEILIJK ÀF TE BAKENEN. NIETS WIJST ER EVENWEL OP DAT ´T MONOTHEÏSTISCH GEWEEST IS; HET WAS EERDER ÉÉNTALIG, MET EEN NIET-BEELDENDE VERERING {VERSTOKEN VAN FI-GURATIEVE VOORSTELLINGEN} DIE ZEGENINGEN EN COMMUNIEOFFERS OMVATTE BINNEN ´T KADER VAN EEN HEILIGDOM MET ALTAAR, STÈLE(S) EN HEILIGE BRAAMBOS.´
Mosjeh zal het beloofde land níet bereiken: hij sterft aan de poort, op de Neboberg - tegenwoordig i/h zgn. Jordanië of Urdun.
´t ´Verkozen Vòlk´ dat ervoor kiest om zich in dit ´Beloofde Land´ te vestigen, zal meermaals terug blijven vallen in de verleiding van het polytheïsme, waardoor het de toorn opwekt van ´n ¨G D¨ die toen al volledig exclusief blijkt?
Er zijn talrijke gevallen van opstandigheid van de joden (of, zoals de Bijbel zegt, van ontrouw) tégen Yahweh & de G d van Israël reageert daarop door zijn volk te bestraffen & te verdelen terwijl Hèt VERBÒND blijkt echter ònvergànkelijk te blijven: want al éven váák zendt Yahweh zíjn ´légers van engelen´ òm zíjn vòlk te helpen wanneer het in gevaar verkeert of lijkt te worden gebracht door al die ´andere volken´, zoals de Amalekieten, Ammonieten, Arameeërs, Moabieten & ook de Filistijnen, die Dawiedewiedewied, de in ´t geheim door Sjmoe´el gezalfde koning, terugdrijft om Yeroesjalayiem in te gaan nemen èn de Ark des Verbonds van het joodse volk mèt Yahweh daarheen te laten komen.

Nòg steeds aktueel!!!

OK!
16 jun 2021 - bewerkt op 20 jun 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende