40338 fl 236 Dàn Bréékt Voor De Jóden in ´t Westen


{QQleQ}
EEN SOMBERE TIJD AAN!
Regelmatig worden ze keer op keer uiteengedreven & hun bezittingen (alweer) in beslag genomen?

In 1215 verplicht het Vierde Concilie van Lateranen hen tot het dragen van de Jodenster, een gekleurde stoffen cirkel, in 1239 vraagt Paus Gregorius IX de Koningen van Frankrijk, Spanje & England om alle exemplaren van de Talmoed in beslag te nemen.


In 1242 laat Louis IX {de toekomstige Heilige Louis} al 24 wagens vol Talmoeds verbranden op de Place de Grève in Parijs, en de pausen moedigen deze zotte praktijk vervolgens aan!

De joden worden beschuldigd van rituele moord, van ontwijding van heilige hosties, en worden met de zegen van burgerlijke en religieuze autoriteiten dé zondebokken van de volkswoede!

In Spanje v/d 14e & 15e eeuw worden ze - net als de moslims - gedwongen om zich te bekeren tot het ´christendom´ of in ballingschap te gaan?!


Maar de conversos blijven tweederangschristenen, die ervan verdacht worden géén volwaardige christenen te zijn!?

De joden worden vanaf dan door het ´christelijke´ Westen als collectief schuldig beschouwd om het feit alleen al dàt ze nog bestaan?

In 1492 verordenen Isabella & Ferdinand van Aragon de uitzetting van de joden uit Spanje.

Zij vinden nu tijdelijk hun toevlucht in het Ottomaanse Rijk, waar de moslims hen, net als aan de christenen, de status van DHIMMI aanbieden, beschermelingen in ruil voor een specifieke belasting die aan de overheden wordt geschonken?

De beweging v/d Verlichting en later de Industrialisatie v/d 19e eeuw geven de indruk dat de bladzijde van het antijudaïsme is òmgeslagen? Als ze in 1791, na de zgn. Revolutie, volwaardige Franse burgers zijn geworden, zien de joden in Europa de greep op zich verslappen?

Ook zij krijgen nu toegang tot de officiële functies, investeren in de handel en de industrie, komen úit hun ghetto´s en zien in de gemeenschap een geëmancipeerder burgerij òpkómen?

De situatie is nog niet hetzelfde in Oost-Europa, waar de vluchtelingen nog steeds meer weer vervolgingen blijven ondergaan die alsmaar doorgaan: de joden zóeken daarom nu weer hùn toevlucht tot het Westen..
19 jun 2021 - bewerkt op 24 jun 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende