40340 fl 263 13 Islam: het 7e eeuwse Arabië waarìn

{QQleQ}
DE ISLAM ONTSTAAT,
IS ´N UITGESTREKTE WOESTIJN DIE BEWOOND WORDT DOOR NOMADEN,
doorkruist door karavanen die Indië verbinden met het Middellandse Zeegebied en Mesopotamië,
met hier en daar stedelijke agglomeraties rond waterbronnen of op plaatsen, die gemarkeerd worden door de verering van godheden die vermaard zijn om hun macht?

´t Leven is georganiseerd rond stammen en clans van uiteenlopende omvang die de oases i/d woestijn en de macht in de steden onderling verdelen. Díe uiterst patriarchale samenleving heeft waarden ont-wikkeld gebaseerd op de ´erecode´, lichamelijke kracht, moed en mannelijkheid?

Liefde en poëzie ontbreken in dit landschap echter niet, zoals de rijke dichtbundels bewijzen uit dit tijdperk, dat in de islam de Jahiliya heet, de ´tijd van onwetendheid´ - die voorafgaat aan de openbaring van de Koran aan Mohammed: op religieus gebied is Arabië allerminst een woestijn.

De bedoeïenen beoefenen gewoonlijk een animisme dat lijkt op de religie van de jager-verzamelaars, vereren rechtop gezette stenen of bomen die de droogte hebben doorstaan en waarin ze de geest van een god of van de voorouders zien!

In de steden domineert een kleurrijk veelgodendom waarin hetzelfde godendom de Fenicische god Baäl {die in Mekka Hubal is genoemd}, de Mesopotamische goden en plaatselijke, voornamelijk vrouwelijke godheden, met elkaar in aanraking komen.

Er worden feesten gehouden ter gelegenheid van jaarmarkten, maar er is geen gevestigde geestelijkheid voor die goden bekend en al evenmin vastomlijnde riten. De belangrijkste stedelijke agglomeraties neigen naar henotheïsme: één god domineert het godendom.

Dat is in Mekka het geval met Illah, letterlijk de ´godheid´, bijgestaan door drie belangrijke ´godinnen´: Manat, de verdeelster van rijkdom, Uzaa die over de vruchtbaarheid regeert, en Lat, over wier specifieke rol weinig bekend is.

Het monotheïsme is echter in Arabië niet onbekend: van de joden die zich er sinds meerdere eeuwen hebben gevestigd, hebben hele volksstammen zich bekeerd, in het bijzonder in de regio Medina, en aan ´t einde v/d 3e eeuw is de koning van Jemen zèlf ´n jood.

Vanaf dit tijdperk schiet ´t christendom op zijn beurt er wortel, in ´n orthodoxe vorm {´n stroming die voort-komt uit de zogenoemde nestoriaanse tak, daterend uit de 5e eeuw}, in die streken rond AeGYPTe, Ethiopië & Mesopotamië.

OK!
20 jun 2021 - bewerkt op 25 jun 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende