40388 25 Ondanks de gruwelijke tol die aids heeft

QQLEQ
GEËIST EN ONDANKS DE MILJOENEN MENSEN DIE ER ELK JAAR STERVEN AAN OUDE, VERTROUWDE INFECTIEZIEKTEN ALS MALARIA, ZIJN EPIDEMIEËN TEGENWOORDIG EEN VEEL KLEINER BEDREIGING VOOR DE MENSELIJKE GEZONDHEID DAN IN DE VOORGAANDE MILLENNIA?

De overgrote meerderheid van de mensen sterft aan niet-besmettelijke ziekten als kanker en hartaandoeningen, of gewoon ouderdom! (Overigens zijn kanker en hartaandoeningen natuurlijk geen nieuwe ziekten: ze kwamen in de oudheid ook al voor. Alleen werden in vroeger tijden relatief weinig mensen ooit oud genoeg om eraan te sterven.)

Veel mensen vrezen dat dit hoogstens een tijdelijke overwinning is en dat er èlk moment één of ander onbekend neefje van de Zwarte Dood kan toeslaan? Niemand kan garanderen dat infectieziekten geen comeback zullen maken {zoals covid19 & mutaties}, maar er zijn redenen te over om te denken dat de wapenwedloop tussen artsen en ziekten altijd wel weer op de duur gewonnen zal worden door de artsen.

Nieuwe infectieziekten ontstaan voornamelijk als gevolg van toevallige mutaties in het genoom van een ziektekiem. Deze mutaties stellen zo´n ziektekiem dan in staat om van dieren over te springen naar mensen, om het menselijk immuunsysteem te omzeilen of om resistent te worden tegen medicijnen als antibiotica. Tegenwoordig komen dergelijke mutaties waarschijnlijk vaker voor en verspreiden ze zich sneller dan in het verleden door de menselijke impact op het milieu. Maar in de race tegen de medische wetenschap blijven ziektekiemen uiteindelijk afhankelijk van het blinde toeval?

En dat terwijl artsen méér hebben dan puur geluk! De wetenschap heeft weliswaar veel te danken aan serendipiteit, maar artsen gooien heus niet meer lukraak wat chemische stofjes in reageerbuisjes in de hoop dat dáár toevallig een nieuw medicijn uit zal ontstaan. Elk jaar weer verzamelen artsen méér èn betere kennis, die ze gebruiken om tot effectiever medicijnen en behandelingen te komen.

In 2050 zullen we ongetwijfeld te maken krijgen met veel taaier ziektekiemen, maar de medische wetenschap van 2050 zal ze hoogstwaarschijnlijk veel efficiënter het hoofd kunnen bieden dan nu.


In 2015 kondigden artsen de ontdekking van een compleet nieuw type antibiotica aan - Teixobactin - waarregen bacteriën nog geen enkele resistentie hebben?


Sommige wetenschappers geloven dat dit Teixobactin ´n doorbraak kan betekenen in de strijd tegen zeer resistente ziektekiemen.

Wetenschappers werken ook aan revolutionaire nieuwe behandelingen die radicaal ànders werken dan alles wat we tot nu toe hebben leren kennen!

Sommige onderzoekslaboratoria hebben bijvoorbeeld al nanorobots in huis die op een dag misschien door onze bloedbaan zullen navigeren om ziekten te identificeren en ziektekiemen & kankercellen te elimineren.

Micro-organismen hebben misschien 4 miljard jaar aan cumulatieve ervaring in ´t aantasten van organische vijanden, maar ze hebben nul komma nul ervaringen met ´t afweren van bionische soldaatjes en zullen het dus dubbel zo moeilijk hebben met het ontwikkelen van effectieve verdedigingsmechanismen.
OK!
28 jun 2021 - bewerkt op 03 jul 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende