40459Y94De Boer Zorgt Voor Alles Wat De Zeug Nodig

QQ le Q

HEEFT OM TE OVERLEVEN EN ZICH VOORT TE PLANTEN!

Ze krijgt genoeg eten, wordt gevaccineerd tegen ziekten, beschermd tegen de elementen en kunstmatig geïnsemineerd!

Objectief bekeken hoeft de zeug nu haar omgeving niet meer te verkennen en niet meer gezellig òm te gaan met àndere varkens, ze hoeft geen band òp te bouwen met al haar biggetjes & hoeft zó ook zèlfs al niet meer te lópen?

Maar subjectief bekeken heeft de zeug nòg wèl stééds heel sterk de neiging òm àl díe dingen te dóen, en als díe behoeften niet worden vervuld, lijdt ze daar hevig onder!!!!

Zeugen in ligboxen geven doorgaans blijk van ernstige frustratie of extreme wanhoop!!

Deze ozo uiterst sociale en intelligente wezens brengen het grootste deel van hun leven zó dóór, àlsòf ze [WE] àl wòrsten zijn?

Dit is de belangrijkste les van de evolutionaire psychologie: een behoefte die zo al duizenden generaties geleden is ontstaan wòrdt nòg stééds gevóeld, ook al is ze allang niet meer noodzakelijk voor overleving en voortplanting?

Tragisch genoeg gaf de agrarische revolutie mensen de macht om te zorgen dat al die gedomesticeerde dieren overleven en zich voortplanten zonder rekening te houden met hun subjectieve behoeften.

Organismen zijn algoritmen!

Hoe weten we zó zéker dàt dieren zoals varkens daadwerkelijk een subjectieve wéreld van behóeften, gevóel èn emóties hèbben?


Maken wij ons niet schuldig aan een zoveelste soort van antropomorfisme, ofwel het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan allerlei niet-menselijke wezens, zoals kinderen ook gelóven dat hùn pòppen líefde en wóede kunnen voelen......

In feite zien we varkens niet als mensen als we emoties aan ze toeschrijven, maar simpel als zoogdieren!

Emoties zijn namelijk niet uniek voor mènsen, maar komen bij àlle zoogdieren voor (èn bij àlle vógels en waarschijnlijk ook bij sommige reptielen en zèlfs vìssen!).

Àlle zoogdieren hebben i/d loop v/d evolutie al emotionele vermogens en behoeften ontwikkeld en aangezien ook varkens zoogdieren zijn, kunnen we rustig stellen dàt ze emoties hebben!

Zó zien we ook ´t myDi´ertje met schrijfstokje in ´n eigen cultuurhokje met alle gevolgen vandien?

We schrijven ons ´n hoedje zoals we vroeger ook al volop jaagden & van alles en nog wat verzamelden,
vluchtten, migreerden, ontdekten, zaaiden, oogstten, opdolven, inpakten & eindeloos bleven be- & verhandelen tot sint juttemis?

OK!
liefdesverdriet
13 jul 2021 - bewerkt op 18 jul 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende