40658 Y266 De journalist Mark Bowden vertelt in...

QQLEQ
ZÍJN BESTSELLER BLACK HAWK DOWN IN VERGELIJKBARE TERMEN OVER DE STRIJDERVARINGEN VAN DE AMERIKAANSE SOLDAAT SHAWN NELSON IN HET MOGADISHU VAN 1993: “Het was moeilijk te omschrijven hoe hij zich voelde [...] Het was ‘n soort openbaring. Hij had zich, Zó Dìcht Bij De Dóód, nog nooit zó lévend gevoeld! Er waren momenten in zijn leven geweest waarop hij de nabijheid van de dóód had gevoeld, zoals die keer dat een andere auto in volle vaart achter een scherpe bocht vandaan kwam en hem nèt níet frontaal raakte. Op die dag had hij met dat gevoel geleefd, toen hij de dood in de ogen had gezien [...] moment na moment na moment, drie uur of nòg lànger [...] De STRÍJD was [...] ‘n staat van opperst mentaal & fysiek bewustzijn. In die uren, daar op straat, was hij niet Shawn Nelson, hij had geen band met de buitenwereld, geen rekeningen die betaald moesten worden, geen emotionele bànden, níets. Hij was alleen een mens die van de ene nano-seconde tot de volgende in leven bleef en de ene ademteug na de andere nam, in het volle bewustzijn dat elke ademtocht zijn laatste kon zijn. Hij had het gevoel dat hij nooit meer de oude zou worden.”
Ook Adolf Hitler was veranderd door zijn oorlogservaringen en had ‘t lìcht gezien.
In Mein Kampf vertelt hij hoe het aanvankelijke enthousiasme van de soldaten kort na de aankomst van zijn eenheid bij de frontlinie omsloeg in ÀNGST, waartegen elke soldaat een genadeloze innerlijke oorlog moest voeren, waarbij ze hun zenuwen tot het uiterste moesten inspannen om er niet door overweldigd te worden.
AH ZÈGT dat hij die innerlijke oorlog in de winter van 1915-‘16 wòn. “EINDELIJK,” schrijft hij, “WAS MÍJN WÌL DÉ ÒNBETWISTE MÉÉSTER [...]! IK WAS NÚ KÀLM ÈN VÀSTBERÁDEN! EN DÀT BLÉÉF ZÓ! NU KÒN HÈT NÓÓDLÒT MÈT ULTIEME BEPROEVINGEN KÓMEN, ZÒNDER DAT MIJN ZENUWEN OF MIJN REDE HET BEGÉVEN ZÓUDEN!”
22 aug 2021 - bewerkt op 30 aug 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende