40664 Y272 De humanistische geloofsoorlogen:

QQleQ

AANVANKELIJK LEKEN DE VERSCHILLEN TUSSEN LIBERAAL HUMANISME,
SOCIALISTISCH HUMANISME EN EVOLUTIONAIR HUMANISME NOG TAMELIJK ONBEDUIDEND?

Vergeleken bij de enorme kloof tussen alle humanistische sektes en het christendom, de islam of ´t hindoeïsme waren de meningsverschillen tussen uiteenlopende versies van ´t humanisme
te verwaarlozen!

Zolang we het er met z´n allen over ééns zijn ´dat God dood is´ en dat de menselijke belevingswereld het enige is wat het universum voor òns zìn geeft, maakt het dan echt zovéél úit òf we àlle menselijke ervaringen gelijkschakelen of sommige daarvan superieur achten aan andere?

Maar toen het humanisme bijna de héle wéreld veroverde, werden deze schisma´s alsmaar groter,
tot ze uiteindelijk ontbrandden in de dodelijkste geloofsoorlog uit onze geschiedenis tot dan toe!

In het eerste decennium van de 20ste eeuw stonden de orthodoxe liberalen volgens hun eigen gevoel
nog wel heel sterk in hun schoenen?
Zij waren ervan overtuigd dat de wereld een ongekende periode van vrede en voorspoed wachtte als individuen maximale vrijheid kregen van expressie èn hun eigen hart konden volgen!

Het kòn wellicht wat tijd kosten òm de kluisters van traditionele hiërarchieën, obscurantistische religie & hardvochtige wereldrijken te ontmantelen, maar elk decennium zou nieuwe vrijheden en verworvenheden brengen en uiteindelijk zouden we het ´paradijs op aarde´ gaan creëren?
In de gouden tijden van juni 1914 dachten de liberalen dat de geschiedenis aan hun kant stond!

Tegen Kerst 1914 waren de liberalen in shock en in de decennia daarna kwamen hun ideeën van links èn rèchts onder vuur te liggen. Socialisten beweerden dat het liberalisme in wezen ´n vijgenblad is voor een volkomen gewetenloos, extreem uitbuitend, racistisch dictatoriaal systeem.

´t Opschepperige woordje ´vrijheid´ moest gelezen worden als ´eigendom´.

De verdediging v/h recht v/h individu òm te dóen wat goed vóelt, leidde i/d meeste gevallen tot het beschermen v/h Bezìt èn de Privileges v/d Middenklasse en de Bovenlaag.

Wat heb je aan de vrijheid om te leven wáár je maar wìlt als je de huur niet meer kunt betalen, de vrijheid om te studeren wat jou interesseert als je het collegegeld niet hebt en de vrijheid om te gaan waar je maar wilt als je geen auto kunt kopen?

Onder het liberalisme, zo werd alom geschimpt, was ieder-één vrij om te verhongeren.
Erger nog, met al die aansporingen aan mensen om zichzelf te beschouwen als aparte individuen scheidde het liberalisme hen van hun klassengenoten, zodat zij zich niet konden verenigen tegen het systeem dat hen onderdrukte!

´t Liberalisme hield de ongelijkheid dus in stand en veroordeelde de massa tot armoede en de elite tot vervreemding...

Terwijl ´t liberalisme nog duizelde van deze linkse hoek, sloeg ´t evolutionair humanisme toe vanaf de rechterflank.

Racisten en fascisten verweten het liberalisme en het socialisme dat ze natuurlijke selectie dwarsboomden en dáárméé de degeneratie van de mensheid in de hand werkten!


Ze waarschuwden dat de natuurlijke selectie haar werk niet meer kòn doen als alle mensen evenveel waarde èn evenveel voortplantingskansen kregen?

Alleen de sterkste mensen zouden ondergaan in ´n oceaan van middelmatigheid, zodat de mens niet meer kon blijven evolueren tot supermens, maar geheel en al zou uitsterven.

Van 1914 tot 1989 woedde er ´n moordachtige geloofsoorlog tussen de drie humanistische sektes & in eerste instantie leed ´t liberalisme de ene nederlaag na de andere.

Communistische & fascistische regimes namen niet alleen talloze landen over, maar de liberale kernideeën werd ook nog eens ontmaskerd als naïef & zelfs ronduit gevaarlijk!

Geef aan ´t individu de vrijheid èn er zàl vrede, vrijheid èn vóórspoed héérsen!

Geloof je het zèlf?

sneaky
24 aug 2021 - bewerkt op 31 aug 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende