40672 Y280 10.000 jaar geleden waren de meeste

QQleQ MENSEN NOG JAGER-VERZAMELAAR EN DEED MAAR EEN KLEIN HANDJEVOL PIONIERS IN HET MIDDEN OOSTEN AL AAN LANDBOUW EN VEETEELT?

Toch behoorde de toekomst aan de boeren! In 1850 was meer dan 90% procent v/d mensen boer en in de kleine dorpjes langs de Ganges, de Nijl & de Jangtsekiang wist niemand iets van stoommachines, de spoorwegen of telegraaflijnen! Niettemin was het lot van die boeren al bezegeld door de paar technici, politici & financiers in Manchester & Birmingham die de industriële revolutie in gang hadden gezet....

Stoommachines, spoorwegen & de telegraafverbindingen veranderden de productie van voedsel, textiel, voertuigen & wapens totaal & geven industriële machten ´n beslissend voordeel op traditionele agrari-sche samenlevingen!

Zelfs toen de industriële revolutie zich over de hele wereld verspreidde en door-drong tot de Ganges, de Nijl & de Jangtsekiang, bleven de meeste mensen nog steeds meer geloven i/d Veda´s, de Bijbelboeken, de Koran & de Analecten dàn i/d stoommachine?!

Net als vandaag de dag was er i/d 19de eeuw absoluut nog geen tekòrt aan priesters, mystici & goeroes die graag beweerden dat zij als énige de oplossing hadden voor alle kwalen van de mensheid in de wereld op aarde, dus ook voor de nieuwe problemen die de industriële revolutie met zich meebracht.

Een voorbeeld: tussen de jaren twintig & tachtig v/d 19de eeuw veroverde AeGYPTe {gesteund door de Britten} Soedan & probeerde ook dat land te moderniseren naar hun smaak & zo te incorporeren i/h nieuwe internationale handelsnetwerk.


Dit destabiliseerde de traditionele Soedanese gemeenschap, wekte alom wrevel & leidde tot opstanden!
In 1881 verklaarde Muhammad Ahmad bib Abdallah, ´n plaatselijk religieus leider, dat híj dé Mahdi (messias) was èn dat híj was gestúúrd òm de wèt van Gòd op aarde te vestigen?!

Zijn aanhangers versloegen´t Brits-Egyptisch leger & onthoofdden de bevelhebber, generaak Charles Gordon, tot grote ontsteltenis v/h victoriaans Groot-Brittannië! Vervolgens vestigden ze ´n islamitische theocratie in Soedan, die werd geregeerd met de SHARIA i/d hand. Die hield stand tot 1898.

Intussen leidde Dayananda Saraswati in India ´n hindoeïstisch revival met als basisprincipe dat de veda-boeken altíjd gelíjk hebben! In 1875 stichtte hij de Arya Samaj (het Edel Genootschap) ter verspreiding van vedische kennis, hoewel Dayananda de Veda´s eerlijk gezegd wèl váák opvallend liberaal interpreteerde?!

OK!
25 aug 2021 - bewerkt op 02 sep 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende