40751 Y334 Uber kan dankzij z´n sterke algoritmen

QQleQ

AL MILJOENEN TAXICHAUFFEURS COÖRDINEREN
MET MAAR ´N PAAR MENSEN?

DE MEESTE COMMANDO´S WORDEN DOOR DE ALGORITMEN GEGEVEN ZONDER DAT DAAR OOK NOG EEN MENS NAAR MOET KIJKEN!

In mei 2014 betrad Deep Knowledge Ventures - een participatiemaatschappij uit Hongkong die gespecialiseerd is in regeneratieve geneeskunde - nieuw terrein door een algoritme, VITAL geheten,
aan zijn raad van bestuur toe te voegen.

VITAL komt tot aanbevelingen door het analyseren van gigantische hoeveelheden gegevens over de financiële situatie, de klinische proeven en het intellectuele ei-gendom van bedrijven waarin eventueel geïnvesteerd kan worden?

Net als de andere vijf bestuursleden krijgt het algoritme een stem in de beslissing òf de firma wèl of níet zàl investeren in een bepaald bedrijf!

Als we de prestaties van VITAL tot dusver bekijken, lijkt het erop dat het in elk geval al minstens één slechte managersgewoonte heeft opgepikt, namelijk nepotisme.

Het heeft positieve investeringsadviezen uitgebracht over bedrijven die algoritmen meer autoriteit verlenen.
Mèt de zegen van VITAL heeft Deep Knowledge Ventures bijvoorbeeld geïnvesteerd in Pathway Pharmaceuticals, dat het algoritme OncoFinder inzet om gepersonaliseerde kankerbehandelingen te selecteren & taxeren...
Als algoritmen mensen van de banenmarkt verdrijven, raken rijkdom en macht mogelijk steeds meer geconcentreerd in handen van een kleine elite die de almachtige algoritmen bezit, wat een ongekende sociale en politieke ongelijkheid zou veroorzaken?
Vandaag de dag hebben miljoenen taxichauffeurs, buschauffeurs & truckchauffeurs, die elk een klein deel van de transportmarkt beheersen, significante economische en politieke invloed.
Als hun collectieve belangen worden bedreigd, kunnen ze ´n vakbond oprichten, in staking gaan, boycots doorvoeren & stemadviezen uitbrengen.
Maar zodra miljoenen menselijke chauffeurs worden vervangen door één algoritme, zal al die rijkdom en al die macht in handen komen van het bedrijf dat het algoritme bezit en de paar miljardairs die eigenaar zijn v/h bedrijf?
11 sep 2021 - bewerkt op 16 sep 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende