41396 147 Op korte tijd is er dus veel veranderd,-

QQleQ
MEER
EN DIEPGAANDER DAN IN DE VOORAFGAANDE DECENNIA!

Zoals in de 19de eeuw is men zich daar goed van bewust en dus lanceert men,
om het nieuwe van de neomoderniteit aan te geven, sinds de jaren '60 ook weer allerlei nieuwe benamingen:
postindustriële samenleving, láátkapitalisme, postmoderne samenleving, reflexieve moderniteit & tweede moderniteit, geradicaliseerde & late moderniteit, spektakelmaatschappij, 'Erlebnis-gesellschaft' en zó voorts?

Keuze te over!

Belangrijk is vooral de vaststelling dat de veranderingen sinds de jaren '60 ons niet buiten de moderniteit brengen, maar in een nieuwe fase van moderniteit...

De basisstructuren van de moderniteit - functionele differentiatie, organisatievorming & individualisering - blijven immers nog overeind?!
Daarom vermijd SH liever de termen 'postmodern' & 'laatmodern', want er is geen enkele aanwijzing dat het nú of binnenkort afgelopen is mèt die moderniteit!?

De komst van zo'n samenleving voorbij de moderniteit veronderstelt innovaties die zoals de agrarische & industriële revoluties de maatschappij op een heel nieuwe grondslag stellen...
Misschien levert ooit de overwinning van schaarste, de industriële aanmaak van nieuw leven (dankzij de genetica) of de doorbraak van artificiele intelligentie (dankzij de robotica) de basis voor 'n dergelijk ná-modern tijdperk.
Voorlopig weten we echter nog niet precies òf ÈN wanneer dàt mogelijk zal zijn en met welke maatschappelijke gevolgen dit gepaard ZÀL gaan.
Zoals men zich in de Middeleeuwen geen voorstelling kon maken van de tóen toekomstige moderniteit - in het christelijke Europa vormde de 'Terugkeer van Christos' bij 'het Laatste Oordeel' nog de verst mógelijke vooruitblik - zo hebben we nu nog steeds geen flauw idee van de neo-maatschappij van ná de moderniteit?

We komen er vast wel weer op terug!
05 feb 2022 - bewerkt op 09 feb 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende