41406 152 De toestand leek dus niet ronduit
QQlaQ
NEGATIEF,
MAAR AMBIVALENT EN PER STREEK VERSCHILLEND?!
Die dubbelheid - externe dreiging en interne versterking, neergang hier en stabilisatie tot opgang dáár - werd van de zijde van de kerken verbonden met de hoop op 'verovering' van de moderniteit en een ' herstel' van 'n geheel christelijke samenleving!?
De encycliek Quadragesimo Anno uit 1931, die in opvolging van Rerum Novarum (1891) de katholieke sociale leer verder uitwerkte om leiding te geven aan de diverse katholieke sociale bewegingen, droeg in de vertaling als ondertitel: 'OVER HET HERSTEL DER MAATSCHAPPELIJKE ORDE EN HAAR VERVOLMAKING VOLGENS DE WET DER EUANGELIES' (Pius XI, 1931).
Om dit grote doel van 'herovering' te bereiken zetten de katholieken en calvinistische kerken vooral ìn òp betere interne organisatie en mobilisatie van de gelovige ÈN, waar 't kòn, op steun v/d overheid (bijvoorbeeld België tussen 1884 & 1914, Oostenrijk-Hongarije vóór 191!!
De protestantse staatskerken in Duitsland, Groot-Brittannié en Scandinavië rekenden nòg méér op de steun v/d koninklijke hoven & hoge ambtenarij òm het tíj te kéren? Die hoop op 'herstel' verzwakte wel is waar i/d loop v/d 20ste eeuw...
De aanhang v/d kerken blééf immers licht teruglopen! Het einde van de Eerste WO bracht ook een gevoelige slag toe aan een aantal kerken (zoals het Duits protestantisme, 't Oostenrijks katholicisme & de Russische orthodoxie)! Maar de hoop op herstel en herovering bleef al met al niettemin in kerkelijke kringen dóórleven? De totalitaire regimes van Dolfuss in Oostenrijk (1934-'3, van Franco in Spanje (1936-1976) & v/d collaborerende Vichy (1940-'44) in Frankrijk steunden ook ondermeer op deze katholieke toekomstverwachtingen!?
Zelfs i/d eerste jaren na de Tweede WO tot 't begin v/d jaren '50 waren die verwachtingen nòg hóóggespànnen, soms tot het euforische âf?! Maar te gelijkelijk nam ook de onrust tóe!
Uit de USA kwamen i/h decennium na de Tweede WO al eveneens de berichten over de sterke positie v/d 'mainline' denominaties - zo werden kerken en sekten daar meestal genoemd...
Asih, man, 79 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende