41826 gk287 Alleen Speers eigen aankopen juist bij

QQleQ


[NAZI]KUNSTHANDELAREN
ALS KARL HABERSTOCK EN
HANS LANGE VOND HIJ NIET NOEMENSWAARDIG.

Daar had hij een goede reden voor:
de minister van Bewapening had precies op tijd nog vóór ´t eind
v/d oorlog zíjn waardevolle schilderijenverzameling verstopt?

Er waren nauwelijks documenten en hij verzweeg zijn kostbare passie tegen de overwinnaarsmachten!

Nadat hij gevangen genomen was en door het Neurenberg Tribunaal veroordeeld was tot 20 jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, kreeg AH´s zelfbenoemde ´vriend´ bezoek in de geallieerde Spandau-gevangenis.

Op 9 april 1948 verhoorde BB TAPER v/d Amerikaanse militaire autoriteiten in Duitsland, in Karlsruhe, Albert Speer. Taper had opdracht van zijn dienst, teneinde die geroofde kunst terug te krijgen, oorlogsmisdadiger nummer 5 vragen te stellen over zijn vermogen, met name welke schilderijen hij had gekocht en [nog] bezat?

Het was 3 jaar na de oorlog en inmiddels bekend dat de nazikopstukken al flink hadden toegetast, bij voorkeur in de bezette gebieden en bij Joodse eigenaren.

De Amerikaanse bemiddelaar had zijn huiswerk goed gedaan: hij confronteerde Speer met de privéaankoop van schilderijen - waarschijnlijk uit Joods bezit - die hij in Berlijn bij ´t dubieuze veilinghuis van Hans Lange gekocht had.

Speer bevestigde zelfs dat hij ´vaak dingen op veilingen v/d firma Lange gekocht had´.

HL was al reeds lang één v/d belangrijkste kunsthandelaren v/h nazirijk & opgeklommen binnen de leiding als opvolger v/d Joodse veilingmeester Paul Graupe, die voor zijn vlucht in 1937 de zaak - gedwongen - overdeed aan z´n rabiaat nationaalsocialistische medewerker Lange.

HL werd al snel AH´s chef-inkoper i/d bezette gebieden, na ´40 vooral in Frankrijk.

´t Is moeilijk voor te stellen dat Speer niet wist van HL´s activiteiten & ´t feit dat de schilderijen afkomstig waren uit Joodse dwangverkopen.

Speer verhulde ´t bestaan & de ware omvang vàn zíjn eigen schilderijenverzameling & zijn opmerking dat hij na ´37 geen schilderijen had gekocht omdat de prijzen toen enorm gestegen waren,
was een pertinente leugen!

¨Putinisme¨ ahw.
...
cool!
18 mei 2022 - bewerkt op 26 mei 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende