42016 8jl 249 De Vàl Vàn Yeroesjalayiem: Problemen

QQleQ
¨GEEN ENKELE STEEN ZAL OP DE ANDERE BLIJVEN,¨
had Yehosjoea van Natseret gezegd vlg. Marcos over de Tempel, om daaraan toe te voegen ´n nòg véél náárgééstiger beschrijving v/d ¨Eindtijd¨! HET ENE VOLK ZOU TÉGEN HET ANDERE ÒPTRÈKKEN & DE OMVORMING V/D AARDE ZOU AANGEKONDIGD WORDEN DOOR HEEL ERG VEEL NATUUR-GEWELD ZOALS ´T ER SINDS DE SCHEPPING NIET MEER GEWEEST WAS? De Heilige Rèst van Yesjoe´s volgelingen zou dìt echter overleven & zíen hoe de Mensenzoon z´n uitverkorenen verzamelde!
Véél van Yesjoea´s tijdgenoten zullen die aankondiging hebben afgedaan als boekenwijsheid: dit viel te lezen allemaal te lezen in de eschatologische literatuur en was té wéinig specifiek voor een èchte waar-schuwing. Bovendien stond de voorspelling vaak heel vèr buiten die toenmalige actualiteit: onder keizer Tiberius (also known as Augustus {14~37} was het in Judea/Yehoedah rustig genoeg om de orde te laten bewaren met slechts zes éénheden hùlptroepen?! Natuurlijk waren hier soms wel wat spanningen: daar zorgden de ´ingekochte´ belastinginners wel voor!? De Romeinen probeerden, met ´n woord van Tiberius hun schapen weliswaar te scheren en niet te vìllen, maar in Judea lijkt dàt toch verkeerd te zijn gegaan....
Zoals we al eerder {vaker} zagen, eiste ROME ´n ònmogelijke 20% v/d agrarische opbrengsten per jaar!!!
Dàt lijkt àl ten tijde van koning Herodes geleid te hebben tot zùlke grote moeilijkheden dat de farizese lei-der HILLEL een foefje introduceerde òm de scherpste kanten àf te halen van díe problematiek?! De Wèt schreef namelijk vóór dat schùlden èlk zevende jaar kwijtgescholden moesten worden en ook al wàs dàt humáán bedoeld, toch pakte het averechts uit: mensen leenden geen geld uit omdat na enkele termijnen de plicht tot aflossing kwam te vervallen!? ´n Prozbol bóód ´n úitweg! Dit was een verklaring van een debiteur, getekend door getuigen en gedeponeerd bij ´n raadscollege, dat hij tegenover zijn crediteur àf-zàg vàn zijn recht op kwijtschelding. Ook al lezen we dat koning Herodes schuldenaren verkocht naar ´t buitenland, ´t lijkt erop dat die ´prozbol´ géén dóde lètter was, want over de details ìs nog lang gediscus-sieerd? En er zijn meer aanwijzingen voor de schuldenproblematiek! In 17 n.Chr. verzocht ´n Joodse de-legatie in Rome òm lágere belastingen! Yèsjoea´s gelijkenis van de verloren zoon veronderstelt dat zijn toehoorders wel degelijk op de hoogte waren van de mogelijkheid, die alleen in ´t Romeinse èrfrecht be-stond, ´n èrfenis òp te eisen vóórdàt iemand overleden was! Alleen in ´n samenleving met een serieuze schuldenproblematiek mag je zóvéél kennis verwachten van financiële sluipwegen! We vìnden dùs aan-wijzingen voor de schuldendruk ìn Joodse, Christelijke èn Latijnse bronnen, wat suggereert dat de druk inderdaad tóenam! ´t Leidde echter nòg níet tot ònóverkómelijke problemen? ´t Was bovendien níet zó dat de Romeinse heerschappij voor íederéén nádelig was! De chique graven v/d Akeldama-necropolis ietwat ten zuiden van Yeroesjalayiem bewíjzen dàt er in de éérste helft van de eerste eeuw n.Chr. ìn èlk geval bij de elite gèld genóeg wàs!
03 jul 2022 - bewerkt op 10 jul 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende