42025 JL265 Where we lived, worked, slept & dreamt

QQleQ
MEDIO APRIL
BEREIKTEN DE ROMEINSE LEGERS PTOLEMAÏS...

Behalve ´t Vijfde, ´t Tiende & ´t Vijftiende Legioen waren er 23 éénheden hùlptroepen uit Syrië & Egypte.

De strijdmachten van Kommagene en Emesa, die ´n halfjaar eerder Cestius gesteund hadden, waren er ook, net als de Nabateeërs, troepen van koning Agrippa & ´t oude garnizoen van Judea.

Josephus schat de totale Romeinse troepensterkte op 60.000 man: twee keer zoveel als Cestius bij zich had & drie keer zoveel als wat Varus inzette na de dood van koning Herodes.


Wellicht is het cijfer overdreven, maar het ging om misschien wel ´n zesde v/d Romeinse landstrijdkrachten... Vespasianus´ eerste doel was Sepforis/Tsipori.

De mannen waarmee Josephus de Romeinen opwachtte, sloegen bij de eerste aanblik v/d legioenen op de vlucht, waarna de Joodse commandant het raadzaam achtte de provisionele regering te vragen òf onderhandelingen aan te knopen òf versterkingen te sturen?

Nog vóór het antwoord kwam, had ´t Vijftiende Legioen hem al geïsoleerd in het kleine Jotapata! {Zie: Yodfat 1969/´70!} Tot hier was alles de Romeinen voor de wind gegaan, maar de belegering duurde niet minder dan 46 dagen & kostte de Romeinen véél méér dan ze opleverde door de verkoop van krijgs-gevangenen. In z´n verslag plaatst FJ zichzelf in ´t zonnetje, wat onbetrouwbaarheid suggereert, maar opgravingen hebben zijn relaas bevestigd & ook in andere steden, zoals Gamala, blijken de Romeinen moeite te hebben gehad met de pas aangelegde versterkingen!

In de zomer van 67 was duidelijk dat dit ´n lange, slepende oorlog zou worden die in weinig léék op de bliksemcampagne waarmee de Romeinen gewoon waren om opstanden te onderdrukken.

Vespasianus zal ´t niet prettig gevonden hebben dìt te moeten rapporteren aan een keizer die zich steeds buitennissiger gedroeg? Híj riskeerde in ongenade te vallen! Misschien was het om die reden dàt hij met belangstelling luisterde toen Josephus aan hem vóórgeleid werd...

Deze had zich na de val van Jotapata met 40 andere verdedigers verborgen in ´n grot. Hij vertelt dat de mannen, toen ze werden ontdekt, lootten ìn wèlke volgorde ze elkaar zouden doden en dat hij zelf als één van de twee laatsten overbleef! ´Het valt niet uit te maken,´ noteerde hij in De Joodse Oorlog,
´òf het zó gebeurde door het noodlot òf door G ds voorzienigheid!´

Òf het ook werkelijk zó ìs gegáán, is niet belangrijk; ´t gaat erom dat Josephus´ leven ìn gróót geváár wàs, dat hij zich óvergàf èn dat hij, vermoedelijk totaal verwàrd, vóórgeleid wèrd aan Vespasianus!

Èn tóen ìnééns pàs begréép wàt er éigenlijk aan de hànd wàs?


OK!
05 jul 2022 - bewerkt op 12 jul 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende