42411/14De gemeente Putten bestaat uit ´n dorp dat

QQleQ
OMGEVEN IS DOOR 13 BUURTSCHAPPEN. In ´t noorden wordt Putten begrensd door Ermelo, in ´t oosten door Voorthuizen, in ´t westen door ´t Veluwemeer {ooit IJsselmeer/Zuiderzee} en in ´t zuiden door Nijkerk. Die buurtschappen waren vroeger plaatselijke gemeenschappen. Ze ontstonden zó dus váák rònd ´n boerderij! In ´t buitengebied is ´t huidige recreatieoord Krachtighuizen zo´n buurtschap? Vóór Garderen ligt Koudhoorn, dat oorspronkelijk met ´t buurtschap Krachtighuizen het buurtschap Spriel vormde. Dáárvàn was Groot-Spriel dé óerboerderij, die later úitgroeide tot ´t fraaie landhuis Groot-Spriel!!
´t Buurtschap Hell in het zuidwesten herinnert aan het landgoed Groot-Hell, dat een middeleeuws kasteel is gewéést. ´t Wàs ìn dit wóeste gebied van dìt buurtschap, mèt z´n heide, moeras èn véén, dat in 1837 ´n afgescheiden predikant De COCK op boerderij Malenstein preekte voor ´n gezèlschap van wel 200 man!!
Hieruit ontstond de gereformeerde kerk Putten. Het dòrp Putten blééf overigens voor het grootste deel nu nog wel hervormd & men kerkte ìn de Oude Kerk, dé vòlkskerk! In ´t noordwesten ligt ´t buurtschap Bijsteren met huize Bijstein? Dáár èn in Diermen, Hell, Hoef èn ¨Steenenkamer¨, vlakbij de plaats v/d aanslag, slaagden de Duitse soldaten bij de oktoberrazzia erin de mééste mannen te grijpen! De oorspronkelijke kèrn van Putten zou volgens sommigen zijn ontstaan in de omgeving van De PÒL, op wat nu de kruising Achterstraat-Garderenseweg-Kerkstraat is! Díe náám duidt èròp dat er ter plaatse ´n Hóógte geweest zou moeten zijn waaròp óude wégen elkaar krúisten? Één dáárvan was de Peppelerweg, die in ´n oostelijker richting ´t Sprielderbòs ìnlíep làngs tàl van oude grafheuvels! Òp ´t èrf De Peppel ook in het buurtschap ´t Spriel ontmoetten de leden van de twee verzetsgroepen va putten elkaar aan de vooravond van ¨de slag bij Arnhem¨? Zíj waren het die aan het eind van díe maand dé áánslag pleegden bij de Olderallerse brùg.
Niet minder direct herinnert De Pol aan de dramatische oktoberdagen van ´44. Vanuit het huis De Pol dat i/d oorlog als marechausseekazerne diende, gaf destijds Oberst Fullriede zijn bevélen.
04 okt 2022 - bewerkt op 08 okt 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende