42461 57 Ouderdomskwaaltjes: botten, spieren, ogen

QQleQ

ÈN HET BREINFESTIJN!

cOVID & uNIFORMEN! eN DE DIVERSE CRIMININELEN
DIE DÀT BLIJKBAAR WEL ZIEN ZITTEN ALS JE DE MEDIA GELOVEN MÀG?
Zó´n beginnende ´invalide, oude, stijve, slechtziende, geleidelijk al dementerende bejaarde´
kun je alles áándoen wat ´god´ verboden heeft! Excuus, mijn volk, ik geef het toe, Mor is reeds
bijna aan z´n grafzerk toe! Of zoiets?

Óok bij die zuivering v/d Puttense politie moest er dus onderscheid worden gemaakt tussen twee groepen politie! Allereerst was er het personeel v/d PMD: de Politie Motor Dienst olv. Otten? Deze dienst was in april ´43 v/h westen v/h land naar Putten geëvacueerd en daar gevestigd i/d Eierhal aan de markt!

In totaal werden dat jaar zoń 90 man v/d PMD in Putten gehuisvest, in pensions of, in het geval van gehuwd personeel, in zelfstandige woningen! Het merendeel kwam in gevorderde woningen terecht...

Behalve de PMD, die dus opsporingsbevoegdheid had of andere politietaken uitvoerde maar wèl geüniformeerd was, kende Putten een dienstdoende politie van marechaussees! Sinds de reorganisatie v/d Nederlandse politie in 1943 ressorteerde deze onder het gewest Arnhem.


De gemeenteveldwachters (Putten kende erin 1940 drie) waren bij de reorganisatie aan de marechaussee toegevoegd en kwamen daarmee eveneens te staan onder de centrale leiding v/h inmiddels reeds genazificeerde directoraat-generaal v/d politie.

Toen in ´43 de PMD in Putten arriveerde, werd er in september dat jaar het politiekorps verplaatst v/d Eierhal naar de Achterstraat. Daar werd pension Op de Pol als marechausseekazerne in gebruik genomen! Bij de bevrijding van Putten kende de PMD nog 54 man personeel!

Allen werden in afwachting v/d zuivering bij de bevrijding op non-actief gesteld! I/d eerste week van juni ´45 adviseerde de adviescommissie Politiezuivering Putten het hele personeel v/d PMD al weer in z´n functie te herstellen met uitzondering van 12 politiemannen.

Onder hen bevonden zich naast PMD-commandant Otten & ´t hoofd van dienst Overeynder nòg 3 chefs v/d PMD. Vijf van die 12 waren lid geweest v/d NSB, wat op zich aanleiding voor hùn schòrsing moet zijn geweest? De reden waaròm deze commissie zich met de PMD bezighield, lag overigens niet in hun optreden op 1 okt. 1944.

Vanaf midden december dat jaar was de dienst gaan werken voor het Kampfgruppeverband-Rauter. ´n Maand daarvóór was Otten door ´t directoraat-generaal van politie in Zwolle, waarmee de PMD in ´n gespannen verhouding leefde, voor de keus gesteld mèt z´n personeel te gaan werken voor de bezetter òf ´op de spade gezet´ te worden: tewerkgesteld worden
àchter de IJssel!

Otten koos voor ´t eerste. De groep bleef onder Nederlandse leiding & kreeg vrijstelling v/d arbeidsinzet! Otten verdedigde deze economische collaboratie met ´t argument dat men verwacht had dat ´t maar een kwestie van maanden zou zijn?

Bovendien, zei hij tegen de adviescommissie, was op die manier ´t materieel & ´t magazijn voor de Nederlandse politie behouden, ipv. dóór de Duitsers gevorderd te worden èn daarmee geheel verloren te gaan!


De adviescommissie concludeerde in juni ´45 dat de leidende personen & officieren ´n slappe houding hadden aangenomen & weinig hadden gedaan òm te voorkomen dat de werkplaats v/d PMD was gaan werken voor de SS!

Zij hadden ook geen morele steun aan hun ondergeschikten gegeven om arbeid voor de vijand te weigeren? Welk advies de commissie uiteindelijk gegeven heeft, kon niet meer worden achterhaald.

Numan schreef in augustus in ieder geval al aan de commissaris v/d rijkspolitie v/h directoraat-generaal van politie te Nijmegen dat de Puttense zuiveringscommissie de maatregel het héle personeel v/d PMD áán te pakken té zwaar vond:
HOEWEL ZIJ HET BETREURDE, DAT NIEMAND VAN HET PERSONEEL ´N FLÌNKE HOUDING HAD AANGENOMEN ÈN GEWÉIGERD HÉÉFT! DEGENEN ECHTER, DIE ALS TÉ PRÓ-DUITSCH EN PRO-NIEUWE ÒRDE BEKEND STAAN, OF ALTHANS ER GEEN STERKE ÀFWIJKENDE HOUDING TEGENOVER AANNAMEN, ZAG DE COMMISSIE GAARNE OP ÉÉN ÒF ÀNDERE MANIER BESTRAFT ÒF BERISPT!

Genoeg voor vandaag! Eerst nog wat eten
zei Likkepot & uitroesten.

OK!
16 okt 2022 - bewerkt op 20 okt 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende