42530/32Maneschijn & Werkelijkheid: Club jelt Hup?

We zijn heel goed geïnformeerd over ´t Gotische Vòlk door de Geschiedenis van de Goten (Getica), geschreven in 551 door Jordanes, een Ostrogotische Historicus die zich uitdrukte in ´t Latijn!

Zijn boek is het enige etnografische werk over de Goten, dat in die tijd zèlf werd geschreven en is daardoor al met al nu zo de oudste bron óver hun geschiedenis & hun gebruiken?

Jordanes was een tijdlang secretaris van de Gotische generaal Gunthigis & dus een ooggetuige...

Het Ostrogotisch Rijk was geen làng léven beschoren. Reeds in 376, minder dan ´n eeuw na de aankomst van de Goten in Oekraïne, werd hùn wóóngebied overmeesterd door de HÙNNEN, ´n Nomadisch Aziatisch Volk & Plunderaars, die alles roofden & vernielden wat ze ook maar op hùn wèg tegenkwamen!


Geconfronteerd met het onstuitbare oprukken v/d Hunnen, die bovendien qua aantal in een verpletterende meerderheid waren, pleegt de wanhopige Gotische Koning Hermanarik zelfmoord?

Zijn Opvolger Withimer bezwijkt in datzelfde jaar tijdens ´n veldslag tegen de Hunnen, die Oost-Europa binnenstromen & de Goten verjagen naar het westen...

De overlevende Ostrogoten vluchten massaal wèg uit Oekraïne tot aan de grenzen v/h Romeinse Rijk, wat er de òntbinding nog van versnelt! Daarna bestormen de Hunnenhorden de oude Griekse kolonies ten zuiden v/d Oekraïne aan de kust v/d Zwarte Zee?

Deze bloeiende havensteden overleven die aanvallen niet & verdwijnen, sommige voor altijd, andere om slechts eeuwen later weer te herrijzen.

Hierop neemt Safrax de plaats in van Withimer aan het hoofd van de Ostrogoten en leidt het vòlk naar de Dnjestr, de westelijke grens v/h actuele Oekraïne met Moldavië, alwaar zij zich samenvoegen met de Visigoten. Samen drijven ze de Hunnen terug tot aan de oevers van de Donau.

Tegelijkertijd sturen ze ambassadeurs naar de keizer v/h Oost-Romeinse Rijk voor een toestemming om zich voortaan vreedzaam bìnnen ´t Romeinse Imperium te mogen vestigen! Keizer Valens wil de Goten wel verwelkomen, op voorwaarde dat zij accepteren òm hùn wapens ìn te léveren?


De Goten vrezen ´n valstrik & als ze goed & wel òp het territorium van ´t Oost-Romeinse Rijk arriveren, weigeren ze òm hùn wápens àf te geven!

Na nieuwe aanvallen van die Hunnen beslissen de Goten om verder te trekken naar het zuidoosten...

Nèt vóór Adrianopel, niet ver van de Zwarte Zee, wacht keizer Valens met zijn troepen op hèn!

Op 9 augustus van ´t jaar 378 wordt ´t keizerlijk leger verpletterd door de Gotische cavalerie onder leiding van Safrax en Fritigern... Het Líjk van keizer Valens werd teruggevonden tussen de assen van de woning waar hij toevlucht had proberen te zoeken!!

De slag bij Adrianopel betekende één van de grootste militaire nederlagen van de Romeinen & kondigde het Vervàl aan vàn hèt Romeinse Rijk......

sneaky
01 nov 2022 - bewerkt op 01 nov 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende