42720115 De Discussie Om Te Bepalen Aan Wie Deze

QQleQ
STAATKUNDIGE ERFENIS
VAN KIEV-Rus toekomt en de bevestiging van extreme & chauvinistische standpunten, hebben alleen nog maar zin in de zoektocht naar de legitimatie van de natiestaat in een jakobijnse visie van de politiek.


Veel belangrijker is ‘t ontstaan van een vòlk/etnogenese & de groei van ‘n volksgemenschap, alsook de ontwikkeling van een taal & ‘n cultuur die hen eigen zijn en hun identiteit bepalen!!!

Laten we deze korte duiding afsluiten door nog ‘n ander aspect v/d politieke erfenis van Kiev-Rus te vermelden, dat vaak vergeten wordt?

Al tijdens ‘t Middeleeuws Oekraïne 🇺🇦 heeft zich ‘n vorm van participatie en medezeggenschap ontwikkeld die de populaire thesis over Slavische landen, zoals die vooral bestaat in de USA 🇺🇸 totaal ondermijnt!

Die thesis stelt dat deze landen ‘aangeboren gedoemd zijn tot autocratie”, zeg maar de dictatuur, en dit in flagrant contrast met de “westerse democratie”.

In dezelfde periode - en soms zelfs één of twee eeuwen vroeger - dat onze steden hun stadsraden gingen oprichten met een macht die heel verschillend was naargelang tijd & plaats, werden in Kiev-Rus in de Oekraïense steden volksvergaderingen met ‘n protodemocratisch karakter opgericht!

Dit consultatieorgaan noemt men VETSJE & is vergelijkbaar met ‘t Noordse THING (dìng) of ‘t Zweedse Landsgemeinde.

Het is aldus een stedelijk fenomeen, de Scandinaviërs noemden Kiev-Rus ook het GARDARIKI, het land van de steden!

In enkele van deze steden had de VETSJE een grote autonomie verworven èn werd als ‘t al niet bij Wèt was, dan toch in feite, dé hóógste autoriteit!

Geleidelijk aan zaten er in die VETSJE niet alleen leden afkomstig uit de stedelijke bevolking, maar ook uit de plattelandsbevolking ròndòm de stad!!!

Déze volksraad heeft de macht om uit de BOJAREN ‘n burgemeester te kiezen, alsook militaire aanvoerders en andere hoogwaardigheidsbekleders tot en met de aartsbisschop!

De republiek van Novgorod is ‘t meest beroemde voorbeeld van deze protodemocratische structuur...

De vorsten komen en gaan, maar de Vetsje, die sinds 1136 is geïnstalleerd, levert het bewíjs van zo’n soort continuïteit èn ‘n voorbeeldig functioneren?!

OK!
13 dec 2022 - bewerkt op 18 dec 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende