42914 Noordwest Veluwezoom: Putten 1944: Het Wréde

QQQ
INITIATIERITUEEL IN NEUENGAMME WAS OM GEVANGENEN MURW TE SLAAN
HAD VERHEY AL DIRECT DÓÓR! Bij het aankleden was ineens een Duitser op hem afgekomen, die hem met een knuppel op het blote lijf ranselde. 'Maar ik heb geen kik gegeven!' vertelde hij. 'Toen ik in de bunker terugkwam, zei ik tegen de anderen: "IK WEET NU WAT ME TE DOEN STAAT, IK WEET ER NU ALLES VAN!" Aart Jansen hoefde men niets meer te vertellen? Hij had al eerder in die Duitse tucht-huizen en kampen gezeten en wist wat hem te wachten stond. Werken hoefden ze niet in Neuengamme maar ze deden er al de nodige kampervaring op, wenden zich aan de eindeloze appèls, leerden 't grove gedrag van kampbewaking en kampgenoten te verduren en het slechte voedsel te eten? DE GROENTE WAS ONDEFINIEERBAAR, DE ÉÉN ZEI DAT 'T ANDIJVIE WAS, MAAR IK DACHT DAT 'T GEKOOKT BIETENBLAD WAS, 'T WAS SLIJMERIG EN VERSCHRIKKELIJK! Ik zei meteen: 'Jongens, we zitten er
ìn! Je moet slikken wat je krijgt?! Ik zal 't geen eten meer noemen, maar slik 't allemaal naar binnen, het móet, het is ons behoud!' Ik haalde al mijn eten in die hoed. Lepels hadden wij niet. Ik heb mijn eten wel altijd opgegeten, maar de meesten konden zich niet verplaatsen: konden geen hap naar binnen krijgen!!
'Wat je hier krijgt is leven! Dus eet alles wat je krijgt!' waarschuwde ik steeds. Ik heb 't geslikt, vraag me niet hoe! DE MEESTE NIEUW GEARRIVEERDE GEVANGENEN BLEVEN 'R MAAR KORT IN NEUEN-GAMME? OP MAANDAG WAS 'R AL 'N KEURING VOOR VERDER TRANSPORT. 'Bij de kribben daar moest je je uitkleden, dan in looppas langs de dokter en dan weer naar de krib terug!' Zo'n 100 Puttena-ren, geschoolde handwerkslieden, zwakken & invaliden, bleven in Neuengamme. Aart Jansen, die niets van dat alles was, bleef ook in het kamp. Hij had zich stilgehouden bij de selectie, omdat hij liever de kat uit de boom keek?
03 jan 2023 - bewerkt op 05 jan 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende