44016De wet die Mosjeh ontvangen hàd & die als een

QQQ
ERFENIS DOORGEGEVEN
WERD VOOR ZIJN DOOD OP DE BERG NEBO,

GAF AAN DE ISRAËLIETEN HÙN UNIEKE BEVOEL VAN VERBONDENHEID ÈN GEBORGENHEID TOEN ZE UITEINDELIJK KANAÄN BINNENTROKKEN MÈT DE VEROVERENDE YOSJOEA ÈN ZODOENDE UITEINDELIJK DE STAAT VAN DAWIEDEWIED STICHTTEN MET YEROESJALAYIEM ALS MIDDELPUNT!

Dìt unieke zou ‘m zitten in de devotie
aan één ☝🏽 ènkele, GEDAANTELOZE, GEZICHTSLOZE ‘g d’ temidden van rijken met vele goden, vastgelegd zou gaan blijven worden i/d Bijbel, fysiek worden geïnstitutionaliseerd in de Tempel, èn standhouden òndanks alle verwoestingen.

Het feit dat deze kernwaarheden doorgegeven werden in de taal van de moderne 🧫 🧪🧬 wetenschap verleende aan de Bijbel historiciteit?!

Zèlfs de meest onwaarschijnlijke ‘wonderen’ zouden voortaan kunnen worden afgedaan als wat dichterlijke vrijheden, maar net zoals filologen bezig waren òm de verschillende draden die de Bijbeltekst vormden te identificeren èn ruwweg te dateren, zo ging ook deze generatie aan het eind van de 19e eeuw ervan uit dat ze pionierswerk verrichtten met de herontdekking van de Bijbel als ‘geschiedenis’?!

Het was 🧺 ‘t ontstaansmoment van Bijbelse archeologie, wat niet als een oxymoron werd gezien ...

Het empirische bewijs waarop deken Stanley hàd gehoopt toen het Palestine 🇵🇸 Exploration Fund werd opgericht, zou de roeping worden vlam generaties archeologen, van Flinders Petrie rond de eeuwwisseling tot William Foxwell Albright, de zoon van een zendeling, tussen de beide eerste wereldoorlogen, èn Israëlische soldaat-archeologen zoals Yigal Yadin ...

OK!
16 feb 2023 - bewerkt op 21 feb 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende