44213/208 Mosjeh, legt hij geduldig uit, was niet

QQleQ


DE LÉIDER
VAN ‘N HORDE
BESMETTE ONVERLATEN EN LEPROZEN,
MAAR

‘de oudste
van alle wetgevers’,
gedreven door ‘n visie op
de ‘onveranderlijke G d’
die gedeeld zou worden
door Plato & de stoïcijnen;
‘G D verhéven bóven àlle sterfelijke concepties van schoonheid & hoewel aan ons bekend door z’n macht, toch nog onbekend in zijn wézen’?!
In de wetten die hij invoerde, waren die culturen van woorden en praktijken verenigd, terwijl de Atheners alleen nog maar 't eerste hadden en de Spartanen ‘t laatste!?
Dé KÈRN van het Jóóds-zíjn bestond in het doordrongen zijn van díe wetten, die vanaf de vroegste jeugd worden ingeprent in beelden?
“VRAAG ONS VOLK NAAR ONZE WETTEN EN IEDER VAN HEN ZAL DEZE LÍEVER VERTELLEN DAN Z’N EIGEN NAAM!”
Dit komt doordat ze nagenoeg aangeleerd worden zodra Joden ‘n eigen bewustzijn krijgen, zodra ze ‘gegrift zijn in onze zíel’.
Wat verrassender {en tamelijk onaannemelijk} is voor de historicus die zoveel nadruk legde op de Joodse ònénigheid tijdens de Opstand, is de bewering van Josephus dat de permanentie v/d Torah zorgt voor ‘een prachtige overeenstemming van 🧞‍♂️ géést 🧞‍♀️ témidden van òns àllen’!?
Er was bovendien niets obscuurs of sinisters, laat staan belachelijks of ‘bijgelovige’ aan die wetten?!
Ze verboden de ondeugden als dronkenschap en sodomie, het verkrachten van de knapen & maagden & overspel;
zij geboden gebed voor ‘t gezond algemeen welzijn van àllen, ‘n passende, bescheiden begrafenis v/d doden ipv. de extravagantie van grafmonumenten;
ze vereisten ‘t éren van ouders en ouderen & ‘t vermijden van woeker en (op straffe des doods) het aannemen van smeergeld door alle rechters en dergelijke!
En hoewel al die (613) maatschappelijke en religieuze
‘ge- & 🚫 verboden als eerste’ opkwamen onder ‘Joden’ & ze hun bijzondere & onvergankelijke schat zijn, hebben alle min of meer beschaafde volkeren, inclusief de Grieken, hun leidende beginselen gevolgd in ontdekken, aanpassen & verbeteren, zodat ze zodoende nu ook onderhand tot op zekere hoogte ‘n universeel bezit zijn geworden ònder ‘Menschen’, te beginnen bij ‘t uitvinden van ‘t ‘weekend’?

‘n Kwestie van rust, reinheid, regelmaat, ‘besèf’,
inzicht, kunst, wetenschap, mededeelzaamheid & ‘mededogen’ tot in alle details van ons tijdelijk bestáán.

‘Er is geen stad v/d simpele heidense barbaren of
énig volk van wat voor stam dan ook waar onze gewoonte v/h uitrusten o/d zevende dag [...] (nog niet in acht werd genomen ondertussen’?

Ook andere volksstammen hebben de Joodse verplichting tot liefdadigheid & ‘wederzijdse harmonie’ & de morele beperkingen van gerechtigheid in allerlei economische kwesties gevolgd!
We zijn nu allemáál familie van elk ander
tot in de verste uithoeken van
de 🌍 🌏 🌎
wereld 🗺
op deze
aarde
...


engel
knipoog
OK!
03 apr 2023 - bewerkt op 08 apr 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende