44225/217Op ‘t Hoogtepunt van z’n Succes, rond 133

QQQ



A.D., HAD
SJIM’ON BAR KOCHBA
ALLEEN JUDAEA EN SAMARIA
IN HANDEN, EN ZIJN HOOFDSTAD
HAD HIJ GEVESTIGD IN BETAR? Galilea & Jeruzalem
lijken al die tijd onder Romeins bestuur te zijn gebléven!

En op het laatst waren de Romeinen toch maar zo wijs om te besluiten tot ‘n uitputtingsóórlog, ze drongen die opstandelingen terug naar de versterkte woestijngrotten tegenover de Dóde Zout-zee waar de brieven later zijn gevonden, en waarvan vele uit de laatste jaren v/d opstand steeds wanhopiger melding maken van gebrek aan voedsel en de onmisbare voorraden voordat ook deze opstand in 135 beëindigd werd!

Met het neerslaan van de opstand bestond ook Judaea niet langer; het werd door Hadrianus voor z’n dood al omgedoopt tot de provincie SYRIA PALESTINA.

Maar was ‘t mogelijk om de geschiedenis helemaal te ontwijken, óók als je al met al zo nu nog geen discipel was van Yochanan ben ZAKAI?

Bíj de restanten van een groep van zo’n dertig, kennelijk bemiddelde Joodse vluchtelingen die gevonden werden in een grot in de zgn. Judese woestijn, lag ook de correspondentie van iemand die had geprobeerd dàt te dóen, of liever gezegd die gewoon haar eigen gàng was gegáán terwijl de speren om je oren vlogen.

Haar naam was BABATHA & zij kwam oorspronkelijk uit ‘t dorp MAORZA in NABATEA, áán de ÀNDERE kant v/d Jordaan & de zuidoostelijke kant van de Dóde Zoutzee, niet ver v/d grote, rozerode Nabatese BERGSTAD ‘SELA’, aka “Petra/Elji/Wadi Musa”.

Etnisch gezien is Babatha een Idumese, maar ook dat volk was al meer dan twee eeuwen geléden of al ÉÉRDER bekéérd, en toen zij haar eerste man een zoon schonk, werd hij in ‘t Romeinse bevolkingsregister specifiek áángeduid als JOODS!

Háár 🗺 en haar fortúin waren de dadels die, zoals iedereen die ze van de boom heeft gegeten in dat deel van het land je zal vertellen, onvergelijkbaar waren in vlezige sappigheid en honingzoete intense smáák!

Je neemt je tijd voor een Dode Zoutzeedadel!

engelengel
06 apr 2023 - bewerkt op 11 apr 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende