44274 254 In Vigna Randanini zijn echter kochiem

QQleQ
~
BEGRAAFPLAATSEN DIE
NIET EVENWIJDIG LIGGEN AAN DE ONDERGRONDSE GANG,
MAAR ER EEN HOEK VAN
90 graden mee vormen!

Zó zijn de Romeins-Joodse catacomben, in sommige opzichten althans,
ook ‘n interpretatie van prototypische Joodse grafkamers voor en na de verwoesting v/d Tweede Tempel, vooral i/d enorme necropolis van Beth Sjeariem iets ten westen van Galilea, die i/d 2de eeuw is begonnen:
op hun beurt waren die weer schatplichtig a/d hypogea, hellenistische ondergrondse gangen waarin de doden begraven werden.

In Rome zijn de meeste van die ruimten ondiepe holten die evenwijdig lopen aan de tunnels, waaronder talloze kleine richels, bestemd voor de lijkjes van 👶🏽 baby’s & jòngen kinderen, àfgewisseld met veel grotere ondergrondse kamers voor de rijken & aanzienlijken!

Heel af & toe zit er ‘n algeheel beschilderde sarcofaag tussen, vaker zijn het gewoon iele 🕎 menora’s & simpele motto’s & epigrammen uit een vast repertoire?!

In deze periode waren veruit de meeste Romeinse Joden nog onbemiddeld of zelfs ronduit àrm:
voormalige slaven & hun nakomelingen in gevangenschap, maar ook al ambachtslieden & winkeliers!?

Ze waren echter niet zó arm dat ze hun jonge kinderen 👶🏽 die aan één v/d alomtegenwoordige epidemieën waren gestorven niet ‘n eigen nìs kunnen geven,
soms met ‘n hartverscheurende geschilderde of ingekraste afscheidsgroet & lovende woorden voor de onschuld v/h overleden kind!

Dieper i/d wirwar van tunnels lagen de kamers die bestemd waren voor de belangrijker leden v/d gemeenschap.

Een opschrift betreurt ‘n echtgenoot die de grammaticus was, de onontbeerlijke secretaris v/d gemeenschap, en wendt ‘n Romeinse poëtische zwierigheid voor?

Uit ‘n bepaalde stijl van muurschilderingen kan worden opgemaakt dat die catacomben dateren uit de 4de eeuw na Chr./AD, ‘n tijd waarin er een grote Joodse gemeenschap in Rome & i/d grote Romeinse zeehaven OSTIA wóónde (waar ook een synagoge staat, versierd met geometrische mozaïeken), maar waarin eveneens het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst v/h Romeinse Rijk!

Het is dan ook heel goed mogelijk dat de bekender & dichter bevolkte christelijke catacomben geïnspireerd zijn op het Joodse gebruik en niet andersom, aangezien de Joden die gewoonte simpelweg al uit Palestina in de diaspora méégenomen hadden.

engel
18 apr 2023 - bewerkt op 24 apr 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende