44467167Potjomkin schaamt zich niet om zich ‘Grote

QQQ
HETMAN’ VAN
ÀLLE KOZAKKEN TE LATEN NOEMEN EN TEGELIJKERTIJD
DE OVERLEVENDE KOZAKKEN VAN DE DNJEPR TE DEPORTEREN
NAAR HET NOORDWESTEN VAN DE KAUKASUS!


Dáár worden ze ingezet bij de verdediging van de Russische grens tegen de Tsjerkessen.

Zó worden de Kozakken, die ooit rebellen soldaten waren, omgevormd tot bewakers van de gevestigde orde? Nòg even later zal men hen opgesteld zien in de steden als een soort politiekorps.

In 1774 kon men per boot over de machtige DNJEPRRIVIER van Noord- naar Zuid-Oekraïne varen, maar het was echter onmogelijk om de Zwarte Zee 🌊te bereiken, omwille van een reeks stroom-versnellingen met rotspartijen!

Het symbool van de nieuwe, economische ontwikkeling van Zuid-Oekraïne was de bevaarbaarheid van de Dnjepr, die in 1783 werd gerealiseerd. In dat jaar slaagt een reder erin om die obstakels te verwijderen met explosieven, die Potjomkin hem had bezorgd!

Onmiddellijk na de annexatie van de Krim, sticht Potjemkin er een nieuwe stad met een indrukwekkende marinebasis. Altijd wel wat megalomaan, noemt Potjemkin haar SEBASTOPOL, wat in het Grieks betékent ‘eerbiedwaardige stad’.

Enkele jaren later, tijdens één van haar grote inspectiereizen, krijgt Catharina II van de Franse ambassadeur die meereist in haar trein, volgend lovend commentaar: “Mevrouw, dóór Sebastopol te stichten hebt u in het zuiden afgewerkt, wat Peter de Grote in het noorden was begonnen!”

Een andere Fransman zal een minder anekdotische rol spelen aan de Oekraïense kust, niet ver van de KRIM! Het gaat hier om Armand du Plessis, hertog van Richelieu en achterneef van de kardinaal. Deze Du Plessis is de grondlegger van de Oekraïense havenstad ODESSA!

Hij wordt er gouverneur van en bovendien ook van heel Nieuw Rusland, van 1803 tot 1814. Nadat hij de Franse Revolutie ontvlucht was, diende hij in het Russische leger tegen de Turken! Na de val van Napoleon keert hij weer terug naar Frankrijk en zal er Minister-President worden onder Lodewijk XVIII!

Déze stad werd nu genoemd naar Ulysses oftewel ODYSSEUS, dat op bevel van Catharina II werd vervrouwelijkt naar ‘ODESSA’!

Van 1823 tot 1824 brengt de beroemde Russische dichter Alexander Poesjkin zijn verbanningsjaren door in ODESSA! Hoewel hij ver van de Russische hoofdstad is verwijderd, is hij toch opgetogen: “MEN KAN ER EUROPA VOELEN! MEN SPREEKT ER FRANS ÈN ER ZIJN EUROPESE KRANTEN EN TIJD-SCHRIFTEN!”

De Amerikaanse auteur Marc TWAIN is 43 jaar later op doortocht in ODESSA en vindt de stad “heel Amerikaans”! Misschien speelde de vergelijking met Chicago, die vaak werd gemaakt, een rol in de beoordeling van Twain?

Al in 1867 geniet Odessa de reputatie van een maffiastad te zijn, sterker nog, het zou HÈT centrum van georganiseerde misdaad in Oekraïne en in Rusland zijn!?!

Deze uitweiding over Odessa mag ons niet doen vergeten dat in 1793 bij de tweede verdeling van Polen 🇵🇱 heel Oekraïne onder Russische dominantie valt, met uitzondering van Galicië, dat al meer dan 20 jaar voordien door Oostenrijk was geannexeerd. Ééns te meer onderdrukt Catharina de Grote, keizerin van Rusland, de autonomie van de Kozakken.

Dan was de indruk begin jaren ‘70 v/d vorige eeuw toch redelijk goed gegokt: de portier van het restaurant naast het hotel 🏨 liet ons niet bìnnen in de eetzaal! Na ons beklaagd te hebben bij Intourist (?) mochten we er wel naar binnen: de hele zaal bijna zat vol dikke mannetjes in colbertjes met jonge blonde dames? Tussen Nachodka & Odessa via Moskou héérste toen nog de sfeer van de USSR?!

Iets dergelijks met al die tientallen landen tussen de jaren zestig en de 21ste eeuw?
Koningen gingen verdwijnen, kolonels namen het over, kapitalisme, demonstraties, ‘revoluities’, contrarevoluties volop...

En dat gaat maar door over en weer?! Met Russen, Chinezen, Koreanen, Japanners, Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Birma, Ceylon, Bangladesh, India, Pakistan, Afghanistan, Iran, Turkije 🇹🇷 etc. met meer vluchtelingen, ‘opstandelingen’, ‘onderdrukkers’, gewelddadigheden & rammelende economieën bij de vleet op alle continenten!?
03 jun 2023 - bewerkt op 08 jun 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende