45430 Éénmaal a/d macht begon Herodes


QQLEQ


ONVERSAAGD GEZAG
UIT TE BLIJVEN OEFENEN!

‘Zíjn jeugd hinderde hem op geen enkele wijze,’ schreef ook Josephus Flavius, ‘...hij was ‘n jongeman met sterke geestkracht!’

Gééstkràcht was hard nodig & ‘n zekere meedogenloosheid óók, omdat Galilea dus ook al de náám had dat men er zich niet echt stoorde aan de wet?!

Herodes nam het rècht in eigen hand, hij arresteerde de leider van ‘n bandietenbende, die daar in de heuvels rondzwierf & bracht hem òm, tezamen met ‘n groot aantal van z’n aanhangers!

Dit stelde nu ook bepaalde groeperingen in Yeroesjalayim in de gelegenheid om eveneens tot handelen over te gaan?!!!

Herodes werd naar Yeroesjalayim ontboden om daar voor moord terecht te staan!?

‘t Hoogste gerechtshof aldaar was ut Sanhedrin, ‘n college van religieuze ouderlingen & welvarende landeigenaren die volgens de joodse wet dé hóógste macht hadden over leven en dood 💀...

De meeste mensen die ervoor verschenen, waren zeer nederig gehuld in ‘n pikzwarte tuniek, met hun haar làng & ongekamd?!

Maar Herodes kwam nu daar zo opdagen in zijn rijke purperen gewaden èn hij was we vergezeld van zijn eigen lijfwacht!

Dit optreden beangstigde velen aan het hof, maar ontlokte ‘n tirade aan de meest gerespecteerde en moedige rabbijn van die vergadering, die uithaalde tegen Herodes en al z’n Idumese verwanten!

Op bevel v/d strenge Roméinse landvoogd van Syrië had Hyrkanus geprobeerd om de uitslag v/d rechtszitting op voorhand te regelen!

Maar toen ‘t Sanhedrin koppig blééf vasthouden, schorste hij die zitting & adviseerde Herodes om deze stad nu al met al maar liever te verlaten!

Herodes vond ‘r een schúilplaats bij de Romeinse landvoogd in Samascus, die hem belaste met het bestuur v/h zuiden van Syrië!

Zijn loyaliteit en bekwaamheid bezorgden hem nu dan ook al zeer spoedig het landvoogdschap over Samaria
& daarna ook over Galilea & Cele-Syrië!

Híj werd en nu voortaan bleef dè meest vurige aanhanger van Rome in Palestina & trad dáármee ook op In de voetsporen van z’n vader. In 40 BC kwàm de invasie v/d PARTHEN, waarvoor Herodes de wijk nam naar Masada!

Toen de voortvluchtige Herodes in Rome aankwam, wanhopig opzoek naar hulp, zag Marcus Antonius in de stoutmoedige, jonge Idumeeër zijn enige reële hoop om de Romeinse overheersing i/d Oostelijke
gebieden van z’n rijk 🤑
"weer nieuw leven”
in te gaan blazen!

gaap!verward
03 nov 2023 - bewerkt op 13 nov 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende