45897145 Hùn claim dat hun overlevering, ‘n monde-


QQLEQ

LINGE TORAH,
NORMATIEF WAS 🧺, WERD NIET DOOR IEDEREEN AANVAARD!

FJ vermeldt dat de Sadduceeën, toen ze onder de Hashmonese koning HYRKANOS I de màcht kregen, van mening waren dat al die farizese regels moesten worden teruggedraaid?!

Ook de sekte v/d Dóde Zoutzeerollen hadden kritiek: in ‘n Commentaar op NACHOEM worden de farizeeën weggezet als mensen met arglistige lippen 👄 & ‘n leugentong 👅!?

De auteur van het Damascusgeschrift houdt ‘t ‘r LÍEVER op Dàt farizeeën zijn als mensen die ‘n múúr wìtten (& zo mooier maken dan zij werkelijk is)!

De euangelist MATT gáát nòg ‘n stapje verder door Yesjoea’s tegenstanders aan te duiden als ‘witgepleisterde graven’ die ‘r van buiten wel fraai uitzien maar verder vol liggen met doods-beenderen & andere onreinheden?

De reden voor al deze kritiek is dat de farizeeën hun moeilijk naleefbare regels vaak steeds verder afzwakten: zó vervingen ze ‘t rechtsprincipe ‘ 👁 om 👁, ‘tand 🦷 om tand 🦷’ door een verplichting tot ‘t betalen van ‘n schadevergoeding!?

Degenen die dé Wèt letterlijker namen, beschouwden dit als ‘n laksheid! ‘t Nachoemcommentaar noemt de farizeeën dan daarom dus ook ‘degenen die aangename dingen zoeken’?!

Die beschuldigingen klìnken ook door als Josephus Flavius het heeft over Sjim’on, de zoon van Gamali’el:
deze farizeeër kwam uit ‘n zeer vooraanstaande familie en had de reputatie de Wèt uitstekend te kennen?!

FJ meldt dat ‘t doel v/d farizese uitleg v/d Wèt was dat de Jóden rechtvaardig zouden leven en zo ‘n leven ná de dood konden verwerven!?

Hij wijst erop dat deze farizeeën, anders dan de Sadduceeën, geloofden dat ook deze ziel dan Onsterfelijk was 🧺, blijkt uit de MISJNA, waarin ‘n discussie opgenomen is over de vraag òf wèrkelijk alle Joden deel hadden aan de wereld die zou komen {HAOLAM HABA}...

blozen
16 dec 2023 - bewerkt op 25 dec 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende