46093/140 Àndere pelgrimagefeesten en verzoendagen


QQLEQ

HET WEKENFEEST,
50 dagen na Pesach,
bleef in de eerste plaats
‘t oogstfeest, dat ‘t van oudsher was 🧺?
Tegen die tijd was de tarweoogst binnen & maakte men zich klaar om de eerste vruchten uit dankbaarheid aan G d te gaan offeren?
Ten tijde van Yèsj werd dit nog op rituele manier gedaan ✅, nl. door het offeren van twee gedesemde broden bij de Tempel!
‘t Loofhuttenfeest i/d herfst is ‘t meest vreugdevol gebéuren i/h Jáár?
Tijdens dit Feest werden ‘r de meeste offers opgedragen!
‘t Was van oorsprong ook een dankfeest voor de oogst van de druiven 🍇, olijven & alle overgebléven zomergranen?!
Ònze Témpel van Sjlomo was tijdens dit Féést ingewijd & iedere zeven jaar werd er bij die gelegenheid in ‘t openbaar uit de Torah gelezen!
Tot deze gebruikelijke rituelen hoorden dus ook plengoffers:
daartoe droeg ‘n stoet priesters vroeg in de ochtend ‘n kan water v/d Vijver van Siloam naar de Tèmpel & goot die op ‘t Altaar uit.
Dit was één v/d zeldzame gelegenheden dat de mensen bij ‘t Altaar mochten komen?
In ‘n Vrolijke Processie liep de volwassen mannelijke bevolking zevenmaal rond het altaar & vanàf de eerste nacht v/h feest werd daar bij het schijnsel v/h vreugdevuur gedanst, terwijl de Levieten op hun instrumenten speelden!
De festiviteiten waarbij gerespecteerde Schriftgeleerden dansten & voor de menigte met brandende toortsen jongleerden, duurden tot de dageraad!
De uitingen van vreugde die ‘t Loofhuttenfeest kenmerkten & de symbolische betekenis v/d DAVIDSSTAD zijn te beluisteren i/d Groet van Psalm 128, waar mee de pelgrims afscheid namen als ze maar huis terugkeerden: “HIJ ZEGENE JE UIT TSION, DE HEER! En zie dan de voorspoed àl de dagen uws levens; en zie ook zó uwer kinderen kinderen:
Vrede over ISRAËL 🇮🇱 ✡️!”
Je zult je gaan kunnen herinneren hoe het was 🧺 om als rond zwervende herder stammen nomadisch millennia rond te moeten trekken in het nabije & verre Midden Oosten: behoeftige
nomaden, ‘gypsies’ die voor van alles en nog wat werden gebruikt in tientallen streken in Mesopotamië tussen grootmachten met hun Kolossale Wrede megaveroveringsprojecten
in de Nijl~delta en tùssen Eufraat
& Tigris talloze eeuwenlang
onderdrukt &
misbruikt?!

huilen
gaap!
cool!
sneaky
25 jan 2024 - bewerkt op 07 feb 2024 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende