Blunder

Ik vind dat ik na ruim 24 jaar levenservaring beduidend minder blunders maak dan, nou ja, laten we zeggen tien jaar geleden. Ik heb het daarbij niet over uitglijden op ijs en keihard op mijn bek gaan of heel hard HOI roepen naar mensen die ik niet ken, want dat doe ik nog regelmatig. Dit tot groot vermaak van de gemiddelde omstander. Je krijgt er een dikke huid van een eerlijk gezegd het kan me tegenwoordig niet meer zoveel schelen. Ik lach zelf vaak het hardst.

Het kan me wel schelen wanneer ik weer eens een echte blunder maak en iemand tegen me in het harnas jaag omdat ik soms gewoon een egoïstische trut ben en niet nadenk over de impact die mijn woorden op anderen kunnen hebben. Zoals gezegd, er zit een stijgende lijn in de afname van die blunders (stijgende lijn? afname? hmm, hoop dat dit nog klopt) en af en toe durf ik mezelf zelfs wijs te maken dat ik minder egocentrisch ben dan ik aanvankelijk dacht. Onzin natuurlijk.

En dus, na voor de zoveelste keer iemand om wie ik veel geef diep beledigd en gekwetst te hebben, ga ik maar eens een verhaal wijden aan wat ik zie als een van mijn grootste gebreken in dit leven: ik heb weinig inlevingsvermogen. Inderdaad, ik maak tegenwoordig minder blunders dan vroeger, maar ik weet beter dan wie dan ook dat dat aangeleerd gedrag is. Leren is namelijk iets wat ik wel altijd goed gekund heb, en leren hoe je met anderen om moet gaan is een groot deel van de ontwikkeling die ik in de eerste twintig jaar van mijn leven heb doorgemaakt.

Verwar inlevingsvermogen nou niet met empathie, ik ben wel begaan met de mensen om mij heen. Ik geef werkelijk om wat ze doen, ik kan goed luisteren en ik leef mee met hun verhalen. Maar te vaak nog snap ik niet hoeveel mijn woorden anderen kunnen kwetsen, ook al zijn ze niet zo bedoeld en had ik ze nooit uitgesproken wanneer ik me die impact wel gerealiseerd had.

Een van mijn grootste nachtmerries is dat ik over twintig of dertig jaar net zo verknipt ben als mijn moeder. Al jaren vecht ik ertegen, om maar zo weinig mogelijk op haar te lijken. Maar als ik heel eerlijk ben dan lijk ik meer op mijn moeder dan ik wil toegeven. En dat komt hard aan. Want dat gebrek aan inlevingsvermogen gecombineerd met koppige volharding in een argument kan tot hele pijnlijke situaties leiden. Zo besloot mijn moeder me een aantal jaar geleden na een ruzie te negeren en zette ze dat ook door nadat ik een nogal traumatisch auto-ongeluk had gehad. Het idee dat ik net zo ben of kan zijn beangstigt me, want als kind van iemand met dezelfde gebreken weet ik hoeveel pijn dat kan doen. Zou ik zelf over twintig jaar mijn eigen kinderen net zo behandelen? Zou ik ze straal negeren nadat ze een traumatische ervaring hebben opgedaan omdat ik vind dat ik gelijk heb in een eerdere ruzie en dat wil bewijzen?

Een ding heb ik wel geleerd. Ik ben bijzonder slecht in het maken van verontschuldigingen, maar ik weet tegenwoordig wel hoe ik ze moet maken. De uitleg, het verhaal van mijn kant, het goedpraten van mijn gedrag, ik laat het allemaal achterwege. Wat heeft degene die ik gekwetst heb daar nou aan? Me verontschuldigen moet er niet om draaien of ik me er beter van ga voelen, maar of de ander zich er beter door voelt. Een simpel gemeend sorry is zo veel meer waard.

Gisteren heb ik een drie pagina's lange verontschuldigingsbrief getypt, vol excuses die meer voor mij bedoeld waren dan voor de ander. Nadat ik klaar was met typen heb ik geteld hoe vaak er "Me, my(self) & I" instond en hoe vaak "You, your(self)". Ik kwam uit op een 80%-20% verdeling. Na de brief nog eenmaal overgelezen te hebben heb ik hem verwijderd en mijn prullenbak geleegd. Ik heb gewoon sorry gezegd. Met de rest van de consequenties zal ik zelf moeten leren leven.
16 mei 2010 - bewerkt op 16 mei 2010 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van PrankDemon
PrankDemon, vrouw, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende